Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 208

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 208
 
header van nieuwsbrief
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 208

 

Appingedam aardbevingsbestendigWereldwinkel Appingedam inkijkje
APPINGEDAM - Wereldwinkel Appingedam, gevestigd aan de Dijkstraat, is nu aardbevingsbestendig. ,,Daarvoor was het nodig dat we een tijdje dicht gingen”, vertelt secretaris Wike Spoelstra-Postmus. Het zijn een paar maanden geweest van hoop, teleurstellingen en dan toch weer ‘het komt goed’. En het ís goed gekomen met dank aan Vriesbouw. We hebben deze periode ook gebruikt om het interieur van de winkel op te frissen, de vloer aan te pakken en sommige producten op een andere plaats te zetten”, vervolgt Wikke. ,,Ook zijn onze inkopers op pad geweest om ons assortiment te verrijken.”
Het laatste weekend van maart vierde Wereldwinkel Appingedam de feestelijke heropening. De hele winkel hing vol kleurige, milieuvriendelijke ballonnen waarin een kaartje zat met een kortingspercentage. Elke betalende klant mocht er eentje doorprikken... 

Foto: Wereldwinkel Appingedam

Royale schenking
OOSTERHOUT – Met ingang van 2023 sloot Wereldwinkel Oosterhout definitief de deuren. Maar na een bestaan van 41 jaar was er nog wel wat weg te geven, en geen kleinigheidje! Een bedrag van maar liefst 33.000 euro werd verdeeld over twee goede doelen: Stichting KOP Kenya en Stichting Cornel Ngaleku Children Centre uit Tanzania. Beide twee stichtingen zijn actief op het gebied educatie en gezondheidszorg. Na de sluiting schonk Wereldwinkel Oosterhout de restanten van de verkoopinventaris aan Wereldwinkel Breda.

Kunst in Wereldwinkel WijchenKunst in wereldwinkel
WIJCHEN – In Wijchen onderging de wereldwinkel een restyling. In de opgefriste winkel neemt een kunstwerk van de Wijchense graffiti-artiest Moris (Maurice Broekhoff) een prominente plek in (zie foto). Later kwam daar ook nog een één meter groot kunstwerk bij van het kunstenaarsechtpaar Huub en Adelheid Kortekaas. Het echtpaar schonk dit kunstwerk aan de wereldwinkel. Wereldwinkel Wijchen is inmiddels weer gewoon geopend, maar houdt zaterdag 13 mei nog een officiële, feestelijke opening tijdens de landelijke Fairtrade Dag.

Foto: Wereldwinkel Wijchen

Kinderen vullen werknemers tekort?
NEDERLAND - ‘Nederlander ziet geen mogelijkheden in oplossen arbeidskrapte met kinderen’, zo luidt de kop boven een artikel van Fairtrade Nederland. Uiteraard is deze kop provocerend bedoeld. Het artikel gaat over de start van de Kidworks-campagne, een fictief uitzendbureau voor kinderen in Nederland. Daarmee wil Fairtrade de krapte op de arbeidsmarkt zogenaamd oplossen met kinderen en zo aandacht vragen voor kinderarbeid in de katoenteelt. Voor de campagne werd in maart onderzoek gedaan en werden 1.047 Nederlanders van 18 jaar en ouder gevraagd hoe zij aankijken tegen kinderarbeid in Nederland. Wat de ondervraagden daarover te zeggen hadden is hier te lezen: klik hier

COLUMN OVER ONZE WERELD VAN HOOP, STRIJD EN GLORIE

Diefstal van en door Albert Heijn
column (151) van Hans Beerends

Vorig jaar april schreef ik een column voor het wijkblad oud-zuid Amsterdam waarin ik me afzette tegen en me ergerde aan het feit dat bij Albert Heijn op het Museumplein het aantal caissières was afgenomen van 8 naar 2 en klanten geacht werden via scanning zelf af te rekenen. Een kil en koud computerbeleid noemde ik het of, zoals sociologen zeiden, het winkelen is volkomen gedehumaniseerd. Mede door te bezuinigen op winkelpersoneel steeg de winst van A.H. in 2022 met 14 % tot het bedrag van 2,5 miljard euro. Dit alles ten behoeve van de aandeelhouders en niet te vergeten de topman van het bedrijf die 6,5 miljoen verdient.

-Minder personeel leidt tot diefstal-

Maar wat lees ik 28 maart in De Telegraaf? Het aantal diefstallen is door het beleid van zelfscankassa’s drastisch toegenomen. Vooral mensen onder de armoedegrens weten via allerlei trucs hun bood-schappentas vol te krijgen. Diefstal dus. Nou ja, kan je nog wel spreken over diefstal als je praktisch verplicht bent de voor jou noodzakelijke levensmiddelen weg te halen bij een bedrijf wat via lage lonen, personeelsbezuiniging en hoge prijzen een miljardenvermogen bij elkaar schraapt. Wie steelt er nu eigenlijk?

Bij dit alles moest ik denken aan Bisschop Muskens die in 1996 voor de VPRO televisie verklaarde dat volgens de katholieke sociale leer een arm mens gerechtigd is een brood te stelen. Dit tot woede van de toenmalige premier Wim Kok. Kok en alle premiers na hem spraken nooit meer over armen maar altijd over mensen met een laag inkomen. Ondertussen is het aantal armen in Nederland – nota bene een van de rijkste landen ter wereld - enorm toegenomen. Volgens het Rode Kruis, die normaal gesproken altijd honger en ellende bestreed in ‘derde wereld’ landen, leeft rond een miljoen mensen in ons land in armoede. Zij heeft al een gironummer geopend (5125) om 40.000 gezinnen wekelijks een voedselpakket te verstrekken ter waarde van 17,50 euro. Het woord ‘derde wereld’ is rond de eeuwwisseling weliswaar afgeschaft, maar een ‘derde wereldsituatie’ kruipt nu onze rijke wereld binnen.

Wellicht tijd voor onze 200 wereldwinkels om hun actieradius deels te verleggen naar de armen in
onze rijke wereld.

Hans Beerends  

--------------- // ---------------

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Wereldwinkels Nederland

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:


14 april 2023

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,
 

Geen interesse meer in onze nieuwsbrief? Klik hier om uit te schrijven

Email built with AcyMailing