Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 209

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 209
 
header van nieuwsbrief
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 209

 

Pop-up restaurant Happietarie koekjes en thee voor happetaria
WAGENINGEN – Wereldwinkel Wageningen sponsort het pop-up restaurant ‘Happietaria’ dat in april in Wageningen te vinden is. “Het Happietaria duikt op in studentensteden en is een restaurant waarvan de opbrengst besteed wordt aan een goed doel”, legt Teatske de Vries van de Wereldwinkel ‘De Uitbuyt’ uit. “De Uitbuyt sponsort Happietaria al jarenlang, altijd met producten in natura. Dit jaar viel de keuze op thee en koekjes, niet om ter plekke op te eten maar om mee te nemen. Te veel verpakkingsmateriaal past niet bij de principes van onze wereldwinkel en evenmin bij Happietaria, dus kwamen twee bestuursleden van Happietaria langs om 52 doosjes thee en 52 pakjes koekjes keurig met strikjes aan elkaar te binden. Natuurlijk gaan de vrijwilligers van De Uitbuyt eten bij Happietaria!”

Foto: Wereldwinkel Wageningen


Gevel wereldwinkel PijnackerAfronding jubileumjaar
PIJNACKER – Het zit erop!
Zaterdag 15 april was voor Wereldwinkel Pijnacker de afsluiting van het jubileumjaar. “Het afgelopen jaar hebben we groots ons 50-jarig jubileum gevierd. Zaterdag keken we terug op een geslaagd jubileumjaar. Slagwerkgroep Aphrodite gaf een djembé-optreden voor de winkel.
En de hele dag boden we lekkere hapjes en drankjes uit onze wereldwinkel aan”, vertelt vrijwilliger Heily. “Ook werd er een grote olifant van ijzerhout verloot met een waarde van bijna 400 euro.”

Foto: Wereldwinkel Pijnacker

Fietsen naar AmsterdamMet de fiets chocolade ophalen
CASTRICUM – Het was zaterdag 8 april weer tijd voor de Schokofahrt van de Chocolatemakers! “Twee keer per jaar komen honderden fietsers vanuit Duitsland naar Amsterdam om onze chocolade op te halen en per fiets terug naar Duitsland te vervoeren om de chocolade emissie-vrij te bezorgen bij winkels”, zo posten de Chocolatemakers op Instagram.
Behalve Duitsers fietsen ook steeds vaker vrijwilligers van Nederlandse wereldwinkels naar Amsterdam om chocolade op te halen waaronder Wereldwinkel Castricum. “Voor Wereldwinkel Castricum is de Amsterdamse cacaohaven maar een klein stukje”, meldt wereldwinkel Castricum. “Suzanne Jansen (secretaris en winkelcoördinator) en haar man Jan hebben op deze zonnige dag 12,5 kg heerlijke fair trade chocolade opgehaald, die nu klaar ligt bij Wereldwinkel Castricum. De inspiratie hiervoor kregen ze vooral doordat hun nichtje Estée deze zeilreis als crewmember is aangemonsterd op diezelfde Tres Hombres. Dat maakt dit transport toch extra bijzonder en voor hen heel persoonlijk.”

Foto: Wereldwinkel Castricum


Mooie gift aan Ethiopië
MEDEMBLIK - Wereldwinkel Medemblik heeft een bedrag van 1000 euro geschonken aan de stichting Studenten Ethiopië. Wereldwinkelvoorzitter Jacob Miedema overhandigde de cheque aan secretaris Jan Mol van de Ethiopië-stichting. “De Ethiopiëstichting is dit keer door onze vrijwilligers uit een aantal projecten gekozen”, zegt Miedema. De stichting Studenten Ethiopië heeft als doel om kinderen uit de sloppenwijken van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba te laten studeren. Jan Mol: “Het gaat om jongens en meisjes, vaak uit gebroken gezinnen, die na hun basisopleiding kansloos zijn om verder te studeren. Die kinderen hebben in een land als Ethiopië een uitzichtloze toekomst. Met een gedegen opleiding kunnen ze een goede baan vinden of zelf en bedrijfje starten. Daarmee hebben ze zicht op een goede toekomst. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun familie. En ook dragen ze via werk mee aan de opbouw van hun land.”

30 jaren jong
NOORDWIJKERHOUT - Wereldwinkel Noordwijkerhout tikt de 30 jaar aan. Dat wordt 23 april gevierd met een gratis evenement in De Muze, het plaatselijke theater, voor alle Zilkers, Noordwijkerhouters en Noordwijkers. In De Muze wordt de film ‘Bigger than us’ vertoond, gevolgd door een ontmoeting met een drankje en een hapje in de foyer. Ook zijn diverse informatiestandjes over fair trade en duurzaamheid. Uiteraard is ook de wereldwinkel zelf aanwezig met een deel van haar cadeau-assortiment. Last but not least kunnen liefhebbers meedoen aan een workshop buikdansen of lachen.

Wereldwinkel Loppersum feestelijk geopendWereldwinkel Loppersum feestelijk geopend
LOPPERSUM – Nadat in mei 2022 de versterking begon is de eerste zaterdag van april dan eindelijk de nieuwe Lopster wereldwinkel Veur Elkenain aan de Hogestraat feestelijk geopend. De stichting Wereldwinkel kocht het pand, waarin sinds 1858 een slagerij was gehuisvest, vorig jaar. Om het toekomstbestendig te maken in het gebied waar nog steeds aardbevingen voorkomen, werd het pand het afgelopen jaar opgeknapt en versterkt.
Door zelf financieel bij te dragen was het mogelijk het pand bovendien te verduurzamen en er een appartement, vergader-ruimte en expositieruimte in op te nemen. Ruimtes die de Wereldwinkel aan derden kan verhuren. Het resultaat is een prachtig pand waarbij slim is omgegaan met nieuwe technieken, maar waarbij de authentieke uitstraling is behouden door oude, originele materialen opnieuw te gebruiken, zo is te lezen in de Eemskrant.

Foto: Wereldwinkel Loppersum

Filosofisch gedachte-experiment
INTERNATIONAAL – Voor de filosofische mens biedt het volgende artikel in de Correspondent zeker stof tot nadenken. De inleiding van de tekst luidt als volgt: ‘In 1971 kwam een 25-jarige filosoof met een gedachte-experiment dat duizenden mensen tot op de dag van vandaag bezighoudt. Als jij, inwoner van een van de rijkste landen ter wereld, het leven kunt redden van tientallen kinderen in nood, waarom doe je dat dan niet? Dit is het verhaal van een van de interessantste, en meest confronterende, bewegingen van onze tijd.’ Meer lezen?: klik hier.

COLUMN OVER ONZE WERELD VAN HOOP, STRIJD EN GLORIE

Persoonlijke verhalen van Changemakers 
column (152) van Hans Beerends

In de column deze keer een tekst uit de nieuwsbrief van Vice Versa van 13 april (met toestemming van Vice Versa) over Changemakers, persoonlijke voorbeelden van mensen die een verschil maken in de wereld.

Changemakers Special
Ons nieuwe nummer gaat vandaag naar de drukker, een speciale editie over changemakers. Op het omslag prijkt Janepher Nassali, de aanvoerder van de bloemenvakbond in Oeganda. Ze is zelf ooit als plukker begonnen en kent als geen ander de slechte werkomstandigheden op de bloemenboerderijen, van een bar slecht loon tot aan seksuele intimidatie.

Janepher sloot zich bij de vakbond aan en op 22-jarige leeftijd is ze in het bestuur gekozen – en inmiddels is ze de algemeen secretaris. Omdat ze zelf plukker is geweest, weet ze waar de vrouwen in dit werk doorheen moeten en ziet ze hun strijd ook als haar eigen strijd. Onder haar leiding is al veel bereikt: de lonen in de sector zijn drastisch verhoogd, de seksuele intimidatie is afgenomen en ze heeft veel voorlichting gegeven aan vrouwen om bestuurlijk actief te worden. Ook leidt ze een vakbond die in Oeganda de ‘jonge vakbond’ wordt genoemd, omdat de meeste werknemers in de dertig zijn.

Haar vakbond wordt al jaren ondersteund door Mondiaal FNV, uit Nederland. ‘Het is onze sterkste partner en persoonlijk denk ik niet dat we zonder de FNV waren gekomen waar we nu zijn’, zegt ze in het interview verderop in het blad. En dat geldt ook voor haarzelf. ‘Ik heb veel aan het mentorschap en de trainingen van FNV gehad, onder meer voor het voeren van een sociale dialoog met werkgevers.’

Dat verhaal staat niet op zichzelf. Iedere Nederlandse ontwikkelingsorganisatie (groot of klein) heeft wel mensen zoals Janepher in huis, die een of andere vorm van ondersteuning hebben gehad en van wie ze nu kunnen zeggen: ‘Moet je toch eens kijken, wat daarvan terecht is gekomen!’

De essentie van goede ontwikkelingssamenwerking is eigenlijk dat je mensen net even dat extra zetje geeft om op eigen kracht een stap vóórwaarts te maken in het leven – ‘een kontje’, zoals het vroeger heette, als je over de schutting moest klimmen om de bal terug te halen. Deze Janepher Nassali en vele anderen zijn het gezicht daarvan, de personificatie.

Bovendien zijn zulke persoonlijke voorbeelden het beste antwoord op mensen die aan de effectiviteit van internationale samenwerking twijfelen, want het zijn echte changemakers – ze maken het verschil, ze brengen verandering.

In deze editie van Vice Versa staan zulke inspirerende changemakers centraal. De 25 portretten in deze Vice Versa maken samen een prachtig en kleurrijk schilderij over de menselijke kant van ontwikkelingssamenwerking.

Meer lezen over Vice Versa kan op https://viceversaonline.nl/

Hans Beerends  

--------------- // ---------------

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Wereldwinkels Nederland

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:


21 april 2023

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,
 

Geen interesse meer in onze nieuwsbrief? Klik hier om uit te schrijven

Email built with AcyMailing