Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 210

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 210
 
header van nieuwsbrief
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 210

 

Een halve eeuw!Aanzicht wereldwinkel Geldrop
GELDROP – Met een startkapitaal van 50 gulden richtte een groepje mensen in 1973 Wereldwinkel Geldrop op in een omgebouwde garage als winkelruimte. Nu, 50 jaar later, zit de wereldwinkel met een uitgebreid assortiment in een pand in het centrum van Geldrop. Het 50-jarig jubileum is reden voor feest voor de Brabantse wereldwinkel. Wereldwinkel Geldrop haakt qua feestelijkheden aan bij de Landelijke Fairtrade Week en de Week van de Stenen winkel die tegelijkertijd plaatsvinden van 8 tot en met 14 mei. De winkel doet dat met speciale aanbiedingen. Zo staat zaterdag 13 mei een rad van fortuin in de winkel waarbij klanten kans maken op korting of gratis producten.

Foto: Wereldwinkel Geldrop


Nieuw uiterlijk en nieuwe routes
REEUWIJK – Zaterdag 6 mei opende Wereldwinkel Reeuwijk met een geslaagde openingsceremonie de deuren van de vernieuwde winkel. Wereldwinkel Reeuwijk onderging een restyling. Het nieuwe uiterlijk van de winkel is geënt op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Wethouder Jan Leendert van de Heuvel verrichtte als Fairtrade wethouder samen met Marlou Min, voorzitter Fair Trade Bodegraven-Reeuwijk de opening.

ophangen nieuwe vlag bij wereldwinkel reeuwijkTijdens de Fairtrade Week vindt ook een primeur plaats in Reeuwijk en omgeving. Liefhebbers kunnen de hele week namelijk de Fairtrade Groene Hartstocht fietsen of wandelen. Door vier Groene Hart gemeenten: Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk, Zuidplas en Gouda zijn meerdere fietsroutes uitgezet die langs een aantal fair trade restaurants en/of wereldwinkels gaan. Ook is er een 2,5 kilometer lange wandelroute door het centrum van Gouda langs winkels en restaurants die fair trade hoog in het vaandel hebben staan. De routes zijn te vinden op: klik hier.

Foto: Wereldwinkel Reeuwijk


Moederdagactie voor Madagaskar
WASSENAAR – Tien procent van de omzet tijdens de Fairtrade Week doneert Wereldwinkel Wassenaar aan producenten in Madagaskar, één van de armste landen van Afrika. Margriet Pauw, voorzitter van de wereldwinkel zegt daarover: ,, Onze importeur José Verweij van Gone Arty helpt producenten via de Stichting Vhufuli Art. Zo zijn er nu twee producentengroepen die een gezamenlijke werkplaats nodig hebben. De wereldwinkel wil de makers van de gekleurde rieten boodschappenmanden, die ook wij in onze collectie hebben, steunen. Een werkplaats biedt beschutting tijdens het werken, voor opslag van materialen en het maken van de producten voor de bestellingen. Op dit moment gebeurt de productie vanuit huis. Maar de povere huizen zijn erg vochtig en klein en dus ongeschikt voor de productie en opslag. De groep zelf is verantwoordelijk voor het vinden van een geschikt terrein in het dorp en het bouwrijp maken van dit stuk grond.
De supervisie van het project vindt plaats vanuit de overkoepelende vereniging van FairTrade-
producenten in Madagaskar. De kosten worden geraamd op maximaal 5000 euro per werkplaats. De
bedoeling is om na de regentijd in april met de bouw te beginnen. 10% van onze weekomzet zal onvoldoende zijn voor het kunnen aanschaffen van de benodigde bouwmaterialen. Dus iedere euro extra is meer dan welkom. Daarom is er een steunactie opgezet, die te vinden is op onze website, facebookpagina en instagram.”: klik hier 

dames proosten op wereldwinkel heusdenProosten op 40 jaar wereldwinkel
HEUSDEN – Wereldwinkel Heusden bestaat 40 jaar. Van harte gefeliciteerd!

Foto: Wereldwinkel Heusden

Eerlijke Moederdagcadeautjes
PURMEREND – Ook de wereldwinkel in Purmerend besteedt aandacht aan de Fairtrade Week, die dit jaar in het teken staat van leefbaar loon. De winkel doet dat onder meer met een fair trade markt, waar naast de wereldwinkel ook andere organisaties aanwezig zijn. Zo is er een kraam van de Stichting Hakuna Mata Tanzania, kaartenverkoop van Happy h-art, een stand van de organisatie Oma’s voor de toekomst en de verkoop van sieraden van Beadsbystar. De markt is voor bezoekers een uitgelezen kans om een eerlijk Moederdagcadeautje te kopen.

Sluiting Oud-Beijerland
OUD BEIJERLAND –Wereldwinkel Oud-Beijerland maakt melding van een sluiting. De wereldwinkel is per 1 april gestopt met zijn activiteiten. ‘Wij kunnen helaas onze winkelbezetting niet meer rond krijgen en na de corona is het aantal bezoekers afgenomen’, geeft de winkel als reden van de sluiting. De na de opheffing nog aanwezige gelden komen ten gunste van verschillende goede doelen. Stichting House4SriLanka is daar één van en krijgt een donatie van 7.000 euro voor het bouwen van een goed maar sober huis voor een arme familie in Sri Lanka. House4SriLanka heeft sinds de oprichting in 2019 al 35 huizen kunnen bouwen. De families waarvoor gebouwd wordt leven in krotten meestal zonder water, toilet en elektriciteit en moeten rondkomen van 2,50 euro per dag.
Zij zullen nooit een fatsoenlijk dak boven hun hoofd kunnen krijgen en daarom doet House4SriLanka dat. Meer informatie is te vinden op www.stichtinghouse4srilanka.nl.

Feestje om nieuwe stoepbordenburgemeester heropent wereldwinkel Maarssen
NUTH – In het Zuid-Limburgse Nuth viert de wereldwinkel zaterdag 13 mei een klein feestje. Reden is dat de winkel twee nieuwe stoepborden heeft, die deze dag door wethouder Jan Hermans worden onthuld. Koffie met wat lekkers staat klaar en voor iedere bezoeker is er ook een duurzaam cadeautje. De feestelijke activiteit wordt mede-georganiseerd door de lokale Fair Trade werkgroep en vindt plaats op het pleintje voor de wereldwinkel.

Restyling
MAARSSEN – Na een restyling werd Wereldwinkel Maarssen zaterdag 6 mei officieel heropend door de burgemeester. Belangstellenden konden onder het genot van een glaasje sap en een gebakje op hun gemak rondkijken in de vernieuwde winkel.

Foto: Wereldwinkel Maarssen


Geen nieuw pand
EERBEEK - Wereldwinkel Eerbeek is definitief gesloten. De winkel moest per 31 december 2022 het pand verlaten dat 10 jaar lang gehuurd werd op basis van anti-kraak. Maandenlang hebben de vrijwilligers en het bestuur hun best gedaan om een ander betaalbaar onderkomen te vinden in het dorp, maar dat is helaas niet gelukt. Op 18 april werd de knoop doorgehakt om te winkel op te heffen. Op social media is nu te lezen: ‘Door het ontbreken van een verkooplocatie per 31-12-2022 kunnen geen winkelactiviteiten meer worden uitgeoefend. De leden van de Vereniging Wereldwinkel Eerbeek hebben in de Algemene Leden Vergadering van 18 april 2023 voor ontbinding van de vereniging gestemd.’ Wereldwinkel Eerbeek heeft 52 jaar bestaan.

Mooie nalatenschap
SINT ANNAPAROCHIE - Ook in Friesland is het raak. Daar sluit Wereldwinkel het Bildt in Sint Annaparochie na 29 jaar voorgoed de deuren. Ook deze winkel werd de huur opgezegd. De huidige ruimte aan de Warmoesstraat werd gehuurd van Veiligheidsregio Fryslân, die het pand nu zelf nodig heeft. De wereldwinkel kreeg nog 1 jaar de tijd om iets nieuws te zoeken, maar ziet dat niet als financieel haalbaar. Commercieel huren is te duur, en daar komen de gestegen energieprijzen en overige winkelkosten nog bij, zo laat vrijwilliger Tineke de Jong weten.
Wereldwinkel het Bildt zorgde ervoor dat in 2009 het Bildt als eerste gemeente van Fryslân een Fairtrade Gemeente werd, als derde van Nederland. De wereldwinkel houdt na de sluiting een mooi bedrag over dat gaat naar Vhufuli Art, een stichting die werkplaatsen creëert in Zimbabwe, Ghana en Madagaskar. Het goede doel is gekozen door de medewerkers.

Opgekocht voor Aldi
OOSTERWOLDE - In Oosterwolde trekt de wereldwinkel er eveneens de stekker uit. ,,Het pand waar we al tientallen jaren een mooie winkel hebben is opgekocht om plaats te maken voor een Aldi”, zo is te lezen op Facebook. ,,Omdat we onvoldoende vrijwilligers hebben om de wereldwinkel draaiende te houden en we niet verwachten dat er een mooi pand voor ons beschikbaar is met een betaalbare huur stoppen we met onze activiteiten. Het is de bedoeling om gewoon tot eind juli de wereldwinkel als vanouds open te stellen. Verwacht GEEN uitverkoop, die komt er niet, alles wordt voor een eerlijke prijs verkocht. In augustus wordt de wereldwinkel in een rap tempo leeggehaald omdat het pand op 1 september leeg moet worden opgeleverd, tot die tijd neemt het assortiment gestaag af.”

plastic soep in oceaanPlastic verandert het leven van vissers
OEGANDA – De vissers in de vissersdorpen rondom Lake Victoria, het grootste meer van Afrika, vangen tegenwoordig niet alleen maar vis. Het meer is zo vervuild met plastic, dat sommige vissers de taak op zich hebben genomen om overdag plastic uit het meer te halen en ’s nachts te vissen. Het opvissen van plastic levert de vissers wat extra inkomen op maar is ook bittere noodzaak. Want de aanwezigheid van al het plastic bedreigt de visstand ernstig. ,,Door de ver-vuiling lukte het niet meer om genoeg vis te vangen om mijn gezin te onderhouden”, zegt visser Ssemanda uit het Oegandese dorp Lambu in een artikel van Vice Versa. Het volledige Engelstalige artikel is te lezen op: klik hier.

Foto: Naja Bertolt Jensen


COLUMN OVER ONZE WERELD VAN HOOP, STRIJD EN GLORIE

In mei leggen alle vogeltjes een ei
column (153) van Hans Beerends

‘In mei leggen alle vogeltjes een ei. Behalve de koekoek en de griet, die leggen in de meimaand niet.’ Dat leerde ik op de lagere school. Waarom die griet geen ei legde, heb ik nooit begrepen maar van die koekoek begreep ik later wel. Die vogel heeft namelijk geen zin om een jong op te voeden en daarom legt zij haar ei stiekem in een willekeurig nest. Je kan het bijna vergelijken met een vooruit gestuurd kind, met dit verschil dat gezinshereniging er niet bij zit, daar heeft moeder koekoek geen zin in. Daarom hoor je in het bos altijd dat klagelijke ‘koekoek, koekoek’. Het arme kind blijft wanhopig om haar moeder roepen.

Goed, dat was even een jeugdherinnering aan die mooie maand mei, want in die maand gebeurt er altijd erg veel. Het begint al op de 1e mei. 1 mei: Dag van de Arbeid. Ooit begonnen in de VS in 1890 als strijddag voor een achturige werkdag op initiatief van de Amerikaanse vakbond en geleidelijk over-genomen door heel Europa. 4 mei: Dodenherdenking. Dit jaar uitgebreid met de doden in Oekraïne.
5 Mei: Bevrijdingsdag. Een goede zaak dat 4 en 5 mei blijven leven, ook bij jongeren, opdat de wereld en in het bijzonder Europa nooit meer toelaat dat een grote mogendheid grenslanden annexeert en ver-volgens een wereldoorlog begint.

13 mei: Dit jaar de grote ontmoetingsdag voor alle wereldwinkels in Houten. Ik zal op die dag in discussie gaan met zeven duurzame ondernemers. Spannend hoor! Aanmeldingen nog mogelijk op wereldwinkel.nu. 14 mei: Moederdag. Ook weer iets dat is komen overwaaien uit de VS. Rechter Julia Ward besloot in 1870 dat er een Moederdag moest komen die in het teken stond van pacifisme en ontwapening. Dat idee kwam slechts aarzelend van de grond totdat in 1914 president Wilson verordonneerde dat voortaan op de tweede zondag in mei ‘Mothers Day’ gevierd zou worden. In Nederland werd dit idee in 1916 overgenomen door het Leger des Heils maar de feestdag werd pas voluit gevierd vanaf 1924 nadat de My van Tuinbouw de dag intensief propageerde als dag van een bloemengift.

Nou weer even terug naar mijn jeugd. Mei was voor katholieken ook Mariamaand. Behalve het bidden van de rozenkrans ter ere van Maria, toch ook een soort eerste feminist in de R.K. kerk, zongen wij, aangemoedigd door mijn ouders, ook altijd: ‘Meieregen, meieregen, maak dat ik groter wordt’. Nou vond ik mezelf in die tijd groot genoeg, maar ja, je wilt je ouders ook een plezier doen, dus ik bleef nog maar even doorgroeien. Via een culturele omweg maakte ik in mijn jeugd ook kennis met het socialisme. Mijn vader die wel duizend gedichten uit zijn hoofd kende, was zeer gecharmeerd van Herman Gorter, dichter maar ook medeoprichter van de socialistische partij in 1897. Zijn gedicht ‘Mei’ was en is wereldberoemd en op feestdagen las mijn vader het graag voor. Dat ging als volgt:

Een nieuwe lente en een nieuw geluid:
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,
Dat ik hoorde voor een zomernacht ,
In een oud stadje langs de watergracht

Nog niet zo lang geleden kocht ik in een boekenstalletje Gorters ‘Mei’. Wat denk je? Na het mij bekende eerste gedicht komen er nog 189 bladzijden, allemaal over de maand mei. Kom daar
vandaag de dag maar eens om.

Goed, ik eindig met 27 mei van dit jaar. 27 mei: opnieuw bezetting van de A12. Als protest tegen de 17,5 miljard euro waarmee de overheid de fossiele industrie verwent. De bezetting wordt georganiseerd door Extinction Rebellion, aangemoedigd door de Grootouders voor het klimaat.
Ik zal daar zeker bij zijn. Of bij Extinction of bij de Grootouders. Voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen is dit uiterst belangrijk. Uiteindelijk zullen zij toch ook een keer het lied ‘Meieregen, meieregen, maak dat ik groter wordt’ moeten zingen.

Al met al is de maand mei al meer dan een eeuw een maand vol bijzondere, fascinerende, gedenk-waardige en feestelijke gebeurtenissen. Vandaar dat ik dit allemaal een keer opschrijf voor alle wereldwinkels en aanverwante sympathisanten.

Hans Beerends  

--------------- // ---------------

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Wereldwinkels Nederland

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:


11 mei 2023

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,
 

Geen interesse meer in onze nieuwsbrief? Klik hier om uit te schrijven

Email built with AcyMailing