Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 211

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 211
 
header van nieuwsbrief
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 211

 

Grote giften dankzij goede omzet 
DEN BOSCH - De Wereldwinkel in Den Bosch oubollig? ‘We draaien zo goed dat we 10.000 euro gaan doneren’. Zo kopt een artikel in het Brabants Dagblad. De Bossche wereldwinkel viert met drie grote donaties van bij elkaar opgeteld 10.000 euro dat de winkel al weer vijf jaar gevestigd is in de Hinthamerstraat. Op de website licht de wereldwinkel toe: ,,Vanaf het begin voelden wij ons hier thuis, onder de rook van de prachtige Sint Jan. Gelukkig wisten de klanten ons snel weer te vinden en is in de afgelopen 5 jaar onze klantenkring aanzienlijk vergroot.” Dankzij de goede omzet aan de Hinthamerstraat kan Wereldwinkel Den Bosch nu dus 10.000 euro doneren. Via een stemactie wordt bepaald hoe het geld over drie goede doelen verdeeld wordt. Mensen kunnen stemmen op Siyabonga, Madat en Esperanza. Alle drie deze organisaties zijn dus ‘winnaars’, alleen krijgt het doel met de meeste stemmen 5000 euro en de overige twee mogen zich verheugen op een cheque van 2500 euro.

oorkonde voor eerlijke koffieOorkonde voor 50 jaar eerlijke koffie
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG – De wereldwinkel in Bunschoten-Spakenburg zet zich al een halve eeuw in voor fair trade. Begin mei ontving de wereldwinkel een oorkonde van Fairtrade Original voor het 50 jaar verkopen van eerlijke koffie. Op naar de volgende 50 jaar!

Afbeelding Fairtrade Original


Cadeaubonnen voor de Voedselbank
HOUTEN – Wereldwinkel Houten heeft in het kader van de Fairtrade Week cadeaubonnen geschonken aan de voedselbank. Zowel klanten als vrijwilligers van de voedselbank kregen een cadeaubon die te besteden is in de wereldwinkel. Klaasjan Andringa, secretaris van de Voedselbank Houten, is blij met het initiatief. ,,De klanten hebben de bonnen inmiddels ontvangen en waren blij verrast met deze leuke extra attentie." Normaal gesproken zullen klanten van de voedselbank niet snel bij de wereldwinkel winkelen, dat maakt het extra welkom. ,,De vrijwilligers van de voedselbank vinden het leuk dat er ook aan hen gedacht is. Zij doen het werk graag voor de mensen, maar af en toe een blijk van waardering wordt zeer gewaardeerd.” Wereldwinkel Houten voerde al eerder actie voor de voedselbank. Tijdens de Fairtrade Week afgelopen najaar, werden voedingsmiddelen uit de wereldwinkel ingezameld en aan de Voedselbank Houten geschonken.

Donatie voor brillen
BRIELLE – Teuni Langendoen overhandigde donderdag 11 mei namens Wereldwinkel Brielle een cheque van 2000 euro aan Fred Koorn, oprichter van Siyabonga. Het geld zal via Fred belanden in Zuid-Afrika bij Eye Care. Eye Care in Kaapstad screent kinderen op oogafwijkingen en het blijkt dat 1 op de 5 kinderen slechte ogen heeft. Met het bedrag dat door Wereldwinkel Brielle is geschonken, zullen binnenkort 70 kinderen een bril kunnen krijgen.

Afbeelding Pixabay


Logo van Fair trade OriginalEen Heerlijke Dag bij Fair Trade Original
CULEMBORG – Fair Trade Original verzorgt maandag 5 juni een evenement waar wereldwinkels van harte welkom zijn. Tijdens ‘De Heerlijke Dag’ vertellen medewerkers van Fair Trade Original het verhaal over hun producten, producenten/boeren, de handelsketen en projecten die Fair Trade Original bij partners doet. ‘De Heerlijke Dag' duurt van 13.30 tot en met 16.00 uur. Belangstellenden kunnen zich tot maandag 29 mei aanmelden door een mail met naam, de naam van de winkel en de hoeveel personen die mee komen (maximaal 4 per winkel) te sturen naar . De Heerlijke Dag wordt gehouden in Unieplaza, Multatulilaan 12, 4103 NM in Culemborg. Deze locatie ligt 10 minuten lopen van station Culemborg. Er is ook voldoende parkeergelegenheid bij het pand.

Afbeelding Fair Trade Original


Geen wereldwinkel, wel fair trade lunch
VELSERBROEK – Ook al is er geen wereldwinkel meer in Velserbroek, dit betekent niet dat er niks gedaan wordt aan de Fairtrade Week. Zaterdag 13 mei konden inwoners van Velserbroek terecht in het Kruispunt voor een fair trade lunch. Tijdens de lunch was aandacht voor de herkomst van de producten en de mensen die deze producten maken. De maaltijd werd afgesloten met een korte viering.

Afscheidscadeaus
RIJSSEN – De onlangs gesloten Wereldwinkel Rijssen heeft een paar mooie afscheidscadeaus gegeven. De winkel sloot eind 2022 de deuren en begin mei werd ook de bijbehorende vereniging opgeheven. Het batig saldo is toegekend aan zes goede doelen die gekozen zijn door leden en vrijwilligers: Simbolicaprojecten in Guatamala, Sing4Africa in Port Elisabeth in Zuid Afrika, stichtingdame en heer die naar bor met nieuwe huisstijlinfo wijzen Shoma in Tanzania, stichting Nederland-Nepal, Zimba-Arts uit Zimbabwe en kruidenkassen voor boeren in Thailand die zijn aangesloten bij Fairtrade Original.

Nieuwe huisstijl
NIJMEGEN – Wereldwinkel Nijmegen is weer open! De wereldwinkel was tijdelijk dicht vanwege een restyling en werd woensdag 10 mei feestelijk geopend, aangekleed in de nieuwe huisstijl van Wereldwinkels.nu.

Foto: Wereldwinkel Nijmegen


Harderwijkers trots op ‘hun’ AZC
HARDERWIJK - Een nieuw asielzoekerscentrum gaat altijd gepaard met weerstand uit de omgeving. Toch? In Harderwijk, waar een van de grootste azc’s in Nederland staat, hebben nieuwkomers en omwonenden een goede band. Omroep Gelderland noemde deze locatie vorig jaar een ‘voorbeeld-azc’. Vluchtelingenwerk Nederland roemt de ligging midden in de stad; nieuwkomers kunnen daardoor beter contact maken met omwonenden. En staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg ging er zelfs langs om te leren over de Harderwijkse aanpak. “Dit is de beste locatie die ik ken”, zegt ook locatiemanager Zabda. Meer lezen over het AZC in Harderwijk kan op: klik hier

COLUMN OVER ONZE WERELD VAN HOOP, STRIJD EN GLORIE

Een zinvol toekomstpakket voor activisten
column (154) van Hans Beerends

Het bevorderen van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen alsmede Duurzaamheid en het Dichten van de toenemende kloof tussen arm en rijk zijn vraagstukken die de komende 20 jaar opgelost moeten worden. Dank zij acties vanaf de jaren ‘70 door Milieudefensie, Greenpeace, tientallen landencomités en het netwerk van wereldwinkels en andere lokale groepen zijn bovengenoemde begrippen thans onder-deel geworden van de algemene publieke opinie.
Met uitzondering van een enkele malloot is iedereen, van rijk tot arm, van overheid tot bedrijfsleven, van links tot rechts er van overtuigd dat dit DE vraagstukken zijn die op korte termijn aangepakt moeten worden.

We hoeven niet langer te vechten tegen onbekendheid maar wel tegen onwil, domheid en behoudzucht. Met name de behoudende delen van het bedrijfsleven en de overheid gesteund door rijk geworden burgers en aandeelhouders erkennen wel het probleem, maar via relativering, het uitstellen van beleidsmaatregelen, traagheid in handelen alsmede handelingsonbekwaamheid wordt de koe niet bij de hoorns gepakt, worden kool en geit gespaard en als een kat in het nauw hoopt men op…. Ja, waarop? Men hoopt tegen beter weten in op een wonder!!!

Het is aan ons, klimaatactivisten, armoedebestrijders, anti-racisten, feministen en de honderden lokale actiegroepen waaronder de wereldwinkels om valse hoop om te zetten in een reëel perspectief. Zoals de organisaties van arbeiders in de 19e en begin 20e eeuw zorgden voor een sociale verzorgingsstaat in Europa, zo zullen de huidige generaties, jong en oud, via publicaties, lobbywerk, bewustzijnseducatie en niet te vergeten demonstraties (zie Pinksterzaterdag 27 mei, bezetting van de A12) moeten zorgen voor een Groene (r)evolutie gekoppeld aan een gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving voor alle aardbewoners. Geen geringe, maar wel een uiterst zinvolle opdracht die we met vreugde mogen oppakken.


Hans Beerends  

--------------- // ---------------

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Wereldwinkels Nederland

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:


25 mei 2023

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,
 

Geen interesse meer in onze nieuwsbrief? Klik hier om uit te schrijven

Email built with AcyMailing