Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 212

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 212
 
header van nieuwsbrief
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 212

 

Een nieuwe start 
OSS – Goed nieuws voor Wereldwinkel Oss. De Brabantse winkel maakt namelijk een doorstart! De wereldwinkel verkeert al een paar jaar in zwaar weer, maar nu is er een nieuwe, frisse wind gaan waaien. Enkele vrijwilligers richtten een tijdje geleden een speciale werkgroep op, die een plan van aanpak heeft bedacht voor een doorstart. Samen met ondernemers en centrummanager Jack van Lieshout heeft de werkgroep naar de mogelijkheden gekeken met als resultaat het ondernemingsplan 'Projectplan Wereldwinkel Oss 2.0'. Het huidige bestuur was enthousiast en stemde in met het projectplan. Concreet betekent dit dat Wereldwinkel Oss gaat verhuizen naar een nieuw pand in het centrum. Als alles volgens plan verloopt, wordt de nieuwe winkel deze zomer geopend. Inmiddels is ook een nieuw bestuur gevormd dat per 1 juli aan de slag gaat. Wereldwinkel Oss laat op Facebook weten erg blij te zijn met deze ontwikkeling. “Een flinke, maar ontzettend leuke taak wordt, samen met alle vrijwilligers, de verhuizing naar een geheel nieuw pand in het centrum van Oss!”

afbeelding van een reep chocolade van de chocolate makersWereldwinkels steunen de Chocolatemakers
AMSTERDAM – Een presentatie van één van de oprichters van de Chocolatemakers op de deelnemersbijeenkomst van Wereldwinkels Nederland in 2022, heeft onder wereldwinkels extra interesse opgewekt voor dit bijzondere Amsterdamse bedrijf. Yvette Feeke van Wereldwinkel Zoetermeer zegt hierover: “Afgelopen jaar hebben we ons ingezet om als wereldwinkels Chocolatemakers een markt te geven. De cijfers (afkomstig van de Chocolatemakers) zijn indrukwekkend. Afgelopen jaar hebben wereldwinkels samen het volgende bij de Chocolatemakers ingekocht: 12.600 repen, 1100 zeiltjes en 25 Sint Displays (met 60 repen, dus nog eens 1500 repen). 35 wereldwinkels zijn inmiddels klant en vier winkels hebben zelfs meegedaan aan de chococycle en de chocola per fiets opgehaald. Cijfers om trots op te zijn!”, aldus Yvette.
De Chocolatemakers zijn onder bekend om hun emissievrije cacao die per zeilschip naar Nederland vervoerd wordt en die twee keer per jaar (ook) door honderden Duitse fietsers wordt opgehaald om per fiets bij Duitse wereldwinkels afgeleverd te worden.

Afbeelding: De Chocolatemakers


Wereldwinkel is een geliefde werkplek
NEDERLAND – De wereldwinkel scoort wederom hoog in de ranglijst voor de meest favoriete bijbaan voor scholieren, studenten en jongeren. Vorig jaar stond de wereldwinkel als nieuwe binnenkomer op de 4e plek van deze ranglijst. Dit jaar is de wereldwinkel te vinden op de 6e plaats. Op de plekken 1 tot en met 5 staan respectievelijk Albert Heijn, Jumbo, Gamma, McDonalds en Picnic.
Voor het onderzoek van de Intelligence Group worden 4000 mensen gevraagd waar ze het liefst een bijbaan zouden willen hebben.een paar dames en heer van de modeschow

Eerlijke modeshow
PURMEREND – Vijf Purmerendse dames staken zich zaterdag 3 juni in eerlijke kleding en accessoires en deden namens Wereldwinkel Purmerend mee aan een modeshow op de Kaasmarkt. De vrouwen kregen veel belangstelling, evenals de producten. De modeshow leidde zelfs tot een foto in het Noordhollands Dagblad. Mooie reclame voor fair trade kleding!

Afbeelding: Wereldwinkel Purmerend


Fair trade kunst op drie plekken
DIEVER – In de gemeente Westerveld is momenteel op maar liefst drie locaties fair trade kunst te bewonderen. Eind mei opende Burgemeester Rikus Jager een fair trade kunstexpositie in het gemeentehuis, die tot september geopend is. Maar ook in Landhotel Diever staat een vitrine met eerlijke kunstwerken, twee maanden geleden ingericht door Wereldwinkel D-fair. En Wereldwinkel Havelte richtte een paar weken geleden een vitrine in bij ontmoetingsplek De Veldkei. Jan Langenkamp, voorzitter van de Fairtradewerkgroep, is blij dat nu in Westerveld op drie locaties Fairtradekunst te bezichtigen is.

afbeelding van Wereldwinkel SchoonhovenEen kwart eeuw
SCHOONHOVEN – In Schoonhoven tikt de wereldwinkel de 25 jaar aan. Dit wordt in de tweede week van juni gevierd. Klanten ontvangen dan bij besteding van tien euro of meer een gratis attentie. Ook worden chocolaatjes uitgedeeld in de winkel en medewerkers worden getrakteerd op een feestelijke middag die wordt afgesloten met een borrel in het Zilvermuseum.

Afbeelding: Wereldwinkel Schoonhoven


Kleine versus grote goede doelen
Van geld dat door kleine goede doelen wordt besteed, komt vaak een veel groter deel terecht waar het bedoeld is, vergeleken met door de overheid gesteunde programma’s voor ontwikkelingshulp. ‘Kleine goede doelen zijn snel, flexibel en innovatief. De lijntjes zijn kort. Door de jarenlange samenwerking met hun partnerorganisaties kan op maat en vraaggerichte ondersteuning gegeven worden. En samen hebben die kleine goede doelen veel impact. Heel anders dan door de overheid gesteunde programma’s. Die zijn vaak log, werken vanuit hun eigen focus en kennen lange procedures. Dat vindt David Heyer, Hoofd Fondsenwerving en Programma’s bij HospitaalBroeders. In zijn boek ‘Wie heeft het geld opgegeten?’ legt hij uit hoe het anders kan.’ Meer lezen kan op: klik hier

COLUMN OVER ONZE WERELD VAN HOOP, STRIJD EN GLORIE

Pinksterzaterdag op de A12
column (155) van Hans Beerends

Op Pinksterzaterdag was ik met de Grootouders voor het klimaat op de A12 in Den Haag om te demonstreren tegen de overheid die ondanks al haar mooie verhalen toch doorgaat met het steunen van de fossiele industrie met vele miljarden euro’s. En het was een sprankelende, inspirerende demonstratie. Honderden zittende bezetters aangemoedigd door vele duizenden supporters waaronder onze groot-ouders. Elke keer als de bezetters benaderd werden door de politie, joelden de toeschouwers ‘You are not alone, you are not alone!’.

Zo om de tien minuten, als was het een ritueel, spoten de waterkanonnen een fikse regenbui over bezetters en op supporters die zich op de A12 bevonden. Niemand trok zich daar iets van aan. Velen droegen regenkleding en jonge vrouwen dansten in bikini onder de regenbui. Ik heb nog geprobeerd deze dansende vrouwen het liedje ‘Meieregen, meieregen, maak dat ik groter word’ aan te leren maar ze kende het lied niet. De grootouders kenden het lied wel, maar die dansten niet in bikini onder deze ‘overheids-meieregen’.

Er was op een gegeven ogenblik ook geen scheiding meer tussen zittende bezetters en staande of ronddrentelende toeschouwers. Supporters stonden op de rijweg en als je je sterk en stoer genoeg voelde om te gaan zitten, dan ging je zitten en hoorde je bij de bezetters. Eigenlijk was het gewoon een vrolijke bijeenkomst van allemaal positief ingestelde mensen die hopen en verwachten dat acties als deze zullen bijdragen aan het ontstaan van een politiek draagvlak dat uiteindelijk zal en moet leiden tot een realistisch inzicht bij overheid en bedrijfsleven.

En dat gebeurt al. Het dagblad Trouw (voortgekomen uit het verzet in ‘40-’45) schreef op diezelfde Pinksterzaterdag dat Extinction Rebellion snel wint aan maatschappelijke steun. ‘Stop fossiele
Subsidies’ schrijven 130 organisaties waaronder het FNV, grote pensioenfondsen als ABP en PME en de ASN Bank. Ook een breed collectief van ‘Groene Kerken’ sluit zich hier bij aan en niet te vergeten een keur van bekende Nederlanders. Die populariteit is zo groot omdat steeds meer mensen, mede dank zij dit soort acties, het klimaatprobleem onderkennen en omdat ER consequent geweldloos is. Er wordt niet gescholden naar de politie en men gaat theatraal tegenstribbelend of charmant wandelend mee naar de ‘boevenwagen’.
opname tijdens demonstratie
Terug naar Amsterdam zat de trein vol demonstranten, velen nog met het anarchisten- en vredesteken op de wangen. Ik kwam te zitten naast een ander iemand, een trotse moeder die enthousiast vertelde over haar 20-jarige dochter die net een eigen zaak begonnen was. Toen ik vertelde dat ik die middag had gedemonstreerd, reageerde ze afgemeten met ,,Nou ja, ieder zijn ding”. Toen ik haar echter vertelde dat ook haar dochter als die straks 40 wordt in grote problemen komt als aan de klimaatverslechtering geen halt toegeroepen wordt, veranderde haar instelling. Ik zie haar nog niet demonstreren, ik zie haar voortaan wel op verjaardags-partijen vertellen dat het zo niet verder kan. Uit mijn actieverleden weet ik dat verjaardagspartijen, bruiloften en gezelligheidsbijeenkomsten, uitgerekend plaatsen zijn waar publieke opinie ontstaat.

Een oud Hollands gezegde luidt ‘Zonder hoop vaart niemand wel’. En die hoop mogen we nu wel koesteren. Links en rechts, vrouw en man, zwart en wit, arbeider, boer, ondernemer en zelfs miljonair, iedereen is er bij gebaat dat onze aarde bewoonbaar blijft. Extinction Rebellion en de Grootouders voor het klimaat zijn ‘booming’. We zullen winnen. Voor ons zelf, voor onze kinderen, voor onze kleinkinderen en voor alle mensen in Afrika en Azië die nu al honger lijden vanwege droogte. Doorgaan dus. Zoals tijdens de Vietnam-acties vredesdemonstranten toekijkers opriepen met de leuze: ‘Blijf daar niet zo lullig staan, kom er bij en sluit je aan’, zo kunnen wij alle twijfelaars, die heus wel weten dat er iets fout zit, oproepen om mee te doen.


Foto: Bonnita Postma


Hans Beerends  

--------------- // ---------------

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Wereldwinkels Nederland

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:


20 juni 2023

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,
 

Geen interesse meer in onze nieuwsbrief? Klik hier om uit te schrijven

Email built with AcyMailing