Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 214

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 214
 
header van nieuwsbrief
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 214

 

Jaarfeest en donatie
dames van Wereldwinkel Vught bij tafel met chequeVUGHT – In Vught heeft de wereldwinkel eind juni zijn jaarlijks feestje gehouden. Een belangrijk deel daarvan is de donatie aan een goed doel in een ontwikkelingsland. Alle medewerkers mogen een goed doel aandragen en het doel met de meeste stemmen mag die avond een donatie in ontvangst nemen. Dit jaar is gekozen voor Gerry’s troostvogeltjes die daarmee de Watoto Foundation ondersteunt. Deze foundation zet zich in voor straat-kinderen in Tanzania. De jongeren leren samenwonen, een ambacht of een vak en zijn verzekerd van een betaalde baan na afronding van hun vierjarige interne opleiding. “De wereldwinkel is blij dat met de verkoop van de fair trade artikelen in de winkel de makers een goed betaalde baan hebben en dat wij daarnaast met de winst een mooi doel kunnen ondersteunen”, aldus Helga van Esch van Wereldwinkel Vught. 

Afbeelding: Wereldwinkel Vught


Picknicktafel
EERBEEK – De onlangs gesloten Wereldwinkel Eerbeek heeft nog wat spaargeld over om weg te geven aan goede doelen. Eén van die doelen is De Veldkant waar circa 60 Oekraïense vluchtelingen in tijdelijke woningen verblijven. Wereldwinkel Eerbeek schonk een picknicktafel aan De Veldkant zodat de bewoners nu ook buiten een plek hebben om te zitten. De tafel werd enthousiast ontvangen en meteen in gebruik genomen.

vlag van KeniaOp reis naar Kenia
KENIA - Wie deze zomer een avontuurlijke, blikverruimende reis wil maken, kan van 15 tot en met 30 augustus mee naar Kenia met een producentenreis. Deelnemers komen daar waar de normale toerist niet komt en gaan projecten bekijken en producenten ontmoeten. Ook de meer toeristische uitjes staan op het programma zoals het Karen Blixen Museum, Masai Mara voor een safari en het Victoriameer. Belangstellenden kunnen kijken op www.producentenreizen-kenia.nl voor meer informatie.

Afbeelding: Wikipedia

logo van Wereldwinkel de toren met tekst uitverkoop
De kleinste wereldwinkel stopt ermee
NIEUWKOOP – Wereldwinkel De Toren in Nieuwkoop sluit na een bestaan van 41 jaar definitief de deur. De wereldwinkel, die gevestigd is in de toren aan het Reghthuysplein, staat bekend als de kleinste wereldwinkel van Nederland. Vanwege een te lage omzet ziet de winkel zich gedwongen om te stoppen. Vanaf 1 oktober is Wereldwinkel De Toren gesloten. Maar voor die tijd is er eerst nog de opheffingsuitverkoop die zaterdag 1 juli begonnen is.

Afbeelding: Wereldwinkel de Toren


Cashewnoot reist de wereld rond
TANZANIA – Cashewnoten, een geliefd nootje in Nederland en veel andere Europese landen. Maar wist je dat het merendeel van de in Afrika geproduceerde cashewnoten eerst naar Azië verscheept worden om daar gepeld te worden, waarna de gepelde noten op de Europese markt terecht komen? Dat betekent 12.000 onnodige transportkilometers én bijbehorende uitstoot. Best idioot toch? Dat vonden de oprichters van Johnny Cashew wel. Daarom zetten zij zich in om dit te veranderen. Johnny Cashew wist het voor elkaar te krijgen dat Tanzaniaanse cashewnoten in Tanzania gepeld kunnen worden. De fair trade en biologische cashewnoten van Johnny Cashew zijn onder meer te koop bij Ekoplaza. Meer lezen kan op: klik hier 

COLUMN OVER ONZE WERELD VAN HOOP, STRIJD EN GLORIE

Onmisbaren en overbodigen
column (157) van Hans Beerends

Een aantal jaren terug, toen corona ons overviel, was er ineens sprake van onmisbare beroepen. Verpleegkundigen, ambulancepersoneel, straatvegers, politieagenten, kortom iedereen die ondanks
de kans op coronabesmetting toch dapper doorwerkte, werd gezien en gewaardeerd als onmisbaar. De ‘onmisbaren’ kregen applaus en iedereen vond dat ze veel meer moesten verdienen. Dat laatste gebeurde helaas niet. De rechtse meerderheid in de Tweede Kamer verwierp alle moties in die richting. Ron Meyer, vakbondsman en voormalig voorzitter van de SP, schreef indertijd het leerzame en indringende boek ‘De onmisbaren’ (Prometheus 2021). In dat boek beschrijft hij de slechte sociaal-economische situatie waarin veel onmisbaren moeten leven.

Ik moest denken aan de onmisbaren toen ik vorige maand het filiaal van de ING Bank in Amsterdam bezocht. Boven de deur staat: ‘Welkom’ en ‘Wij helpen u graag’. Tot vorige maand maakte de bank die welkom leuze ook waar. Klantvriendelijke loketbeambten hielpen je uitgebreid als je iets niet snapte. Die hele maatschappelijke functie stopte vorige maand. In plaats van klantvriendelijke beambten versperde nu een poortwachter de ingang die mij en andere klanten vertelde dat je alleen op afspraak geholpen kon worden en die afspraak kon je alleen maken online. Waarom dat zo was, kon of mocht de poort-wachter niet zeggen maar voor ons was dit duidelijk de zoveelste bezuinigingsronde. De volgende stap is waarschijnlijk de opheffing van het filiaal. Minstens vijf maatschappelijk ‘onmisbare’ beambten waren wegbezuinigd en daarvoor in de plaats was er nu één poortwachter.

Ik vroeg me af wie toch altijd die bezuinigingen bedenkt en waarom en waarvoor. Al pratend met andere teleurgestelde klanten kwamen we op een rijtje managers, interim-managers, externe adviseurs die allen aangesteld zijn om na te gaan waar nog op bezuinigd kan worden. En waarom en waarvoor? Ook dat werd duidelijk. Bezuinigingen leiden tot meer winst en die winst komt ten goede aan de ING top van directeuren en commissarissen. Een bekend voorbeeld is ING bestuurder Ralph Hamers die zijn salaris van 2 miljoen wilde optrekken naar 3 miljoen per jaar. Toen hij dat niet kreeg, week hij uit naar Zwitserland waar hij een veelvoud van 2 miljoen kon verdienen. Hoe asociaal kan je zijn?

Die hele groep van bezuinigingsexperts plus degenen die daar aan verdienen noem ik ‘de overbodigen’. Maatschappelijk overbodig want ze ondermijnen met hun graaizucht de maatschappelijk zo nood-zakelijke gemeenschapszin. Tegenover de door ons zo gewaardeerde maatschappelijk ONMISBAREN heb je helaas de onmaatschappelijke OVERBODIGEN. En helaas zijn het steeds meer deze over-bodigen die dominant zijn in de huidige maatschappij. Hoelang moeten wij dat nog accepteren en hoe spoedig kunnen wij terugkeren naar een maatschappij waarin werk niet eenzijdig gericht is op winst, winst en nog meer winst, maar voor een groot deel gericht is op algemeen welzijn?

Nog een laatste tip aan Ron Meyer, schrijver van het boek ‘De onmisbaren’. Zou jij met al je kennis wellicht een boek kunnen schrijven over ‘De overbodigen’?

Hans Beerends

 

--------------- // ---------------

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Wereldwinkels Nederland

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:


5 juli 2023

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,
 

Geen interesse meer in onze nieuwsbrief? Klik hier om uit te schrijven

Email built with AcyMailing