Plantenbieb bij de wereldwinkel ZEVENBERGEN - De minibieb is tegenwoordig wijdverspreid in Nederland: kastjes op straat waar mensen gratis boeken mogen uitzoeken en inzetten om te delen met anderen. Iets minder bekend, maar ook in opkomst is hetzelfde principe, alleen dan met stekjes van planten en zaden. Bij Wereldwinkel Zevenbergen staat zo’n plantenruilkast. De kast is onderdeel van De Stekjesroute, een platform voor plantenruilkasten in Nederland en België. Jack van Schijndel van Wereldwinkel Zevenbergen en initiatiefnemer van de Zevenbergse kast Pascal Rijnard vertellen in een artikel van dagblad BN De Stem dat ze hopen dat steeds meer hobbykwekers en mensen met groene vingers onderdeel worden van de Stekjesroute en bij hun eigen huis een ruilkastje neerzetten. Voor Van Schijndel past de plantenruilkast goed bij het gedachte-goed van de wereldwinkel. “Vermenigvuldigen door te delen. Dat past bij onze doelstelling om de wereld een beetje te verbeteren. Waar we altijd fair trade aanhingen, letten we nu ook op fair-made. En dat hoeft niet ver weg van ons te zijn.” Het kastje heeft bij Wereldwinkel Zevenbergen de vorm van een klein karretje met enkele tientallen stekjes (zie foto).
Foto: Wereldwinkel Zevenbergen
De zomertijd vieren PURMEREND - Het laatste weekend van juli was in Purmerend ‘Koopweekeinde’. Dat betekende uiteraard verruimde openingstijden voor de winkels en allerlei extra activiteiten in de binnenstad. Ook Wereldwinkel Purmerend deed mee en was vrijdagavond en zondagmiddag extra geopend. De Koopweekeinden, want er zijn er meer dan één tijdens de zomer, zijn een initiatief van de Purmerendse ondernemers om de zomertijd te vieren. “De wereldwinkel doet hier aan mee, om zo nog meer mensen te laten zien wat er aan verantwoorde en mooie producten te koop zijn”, aldus Wereldwinkel Purmerend.
Afbeelding: Wereldwinkel Purmerend
Fairtrade verhoogd minimumprijs koffie INTERNATIONAAL – “Vandaag is het officieel. We hebben de minimumprijs voor koffie met 19% en met 29% verhoogd voor respectievelijk Robusta en Arabica koffie”, kondigde Fairtrade International dinsdag 1 augustus aan. De nieuwe minimumprijs is nodig door de stijgende kosten van meststoffen, transport en logistiek. Ook het klimaat zet in toenemende mate koffieproductie onder druk door extreem en onvoorspelbaar weer en de verspreiding van koffieplantziektes.
De prijs die de fair trade boeren vanaf 1 augustus ontvangen voor hun koffie is respectievelijk 1,8 dollar per pond (0,45 kg) voor Arabica washed en 1,2 dollar per pond voor Robusta (natural). De huidige hoge wereldmarktprijzen voor Arabica (tussen 1,7 en 1,8 dollar per pond) worden zo verankerd in de Fairtrade minimumprijs. Voor Robusta komt de nieuwe minimumprijs hoger te liggen dan de wereldmarktprijs (op dit moment 0,98 dollar per pond). De prijsverhoging werd bepaald op basis van een analyse van de productiekosten in 2022 en door een consultatie met koffieboeren uit 40 landen. Hieruit bleek dat de productiekosten flink gestegen waren door inflatie en het klimaat. Meer lezen? .. klik hier
Kinderarbeid in de VS VERENIGDE STATEN - Kinderarbeid komt niet alleen in ontwikkelingslanden voor. Ook in de Verenigde Staten is het een probleem en wel in de landbouwsector. Volgens Justice for Migrant Women zijn er tussen de 300.000 en 500.000 gevallen van kinderarbeid in de agrarische sector. Dit is een schatting, want het exacte aantal is onbekend. Deze hoge aantallen zijn mogelijk omdat het in de Verenigde Staten voor kinderen vanaf 12 jaar wettelijk toegestaan is om een onbeperkt aantal uren na school in de landbouw te werken, mits de ouders daarvoor toestemming geven. Voor (ongedocumenteerde) migranten is het laten werken van hun kinderen in sommige gevallen helaas de enige mogelijkheid om letterlijk te overleven.
De jonge arbeiders werken vaak, net als hun ouders, in gevaarlijke omstandigheden op het land, door blootstelling aan pesticiden, extreme weersomstandigheden en ongelukken met gereedschap. Voor deze gevaren wordt nauwelijks bescherming geboden. Volgens Justice for Migrant Women raken elke dag 33 kinderen gewond in de landbouw en eens in de drie dagen sterft er een kind. Kinderen die opgroeien in gezinnen waarin kinderarbeid noodzakelijk is om te overleven, stoppen vaak vroegtijdig met school en behalen geen diploma.
Het arbeidsrecht voor de landbouwsector is vergeleken met andere sectoren in Amerika veel slechter. Seizoensarbeiders verdienen een erg laag loon, wat het noodzakelijk maakt de kinderen te laten helpen met het verdienen van de kost. De ‘fair labour standards’ legden in 1938 het minimum loon, uitbetalen van overuren en het tegengaan van kinderarbeid vast in de Verenigde Staten. De agrarische sector was echter een uitzondering op deze wet. Kinderen en volwassenen die in de landbouw werken zijn tot op de dag van vandaag uitgesloten van wetten die arbeiders moeten beschermen.
Via deze link van de National Farm Worker Ministry is een video te zien over kinderarbeid in de VS en wordt opgeroepen de wetgeving die dit mogelijk maakt te veranderen.
Foto: Pixabay
--------------- // ---------------
Deze nieuwsbrief is een uitgave van Wereldwinkels Nederland Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via: 4 augustus 2023
|