Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 219

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 219
 
header van nieuwsbrief
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 219

 

Deelnemersdag brengt inspiratie en ontmoeting logo van wereldwinkels nederland
UTRECHT - Ongeveer 50 vrijwilligers en bestuursleden van tientallen wereldwinkels trokken zaterdag 9 september naar Utrecht voor de jaarlijkse deelnemersbijeenkomst van Wereldwinkels Nederland. Het was een dag van inspiratie, ontmoeten en het uitwisselen van ervaringen. De inspiratie werd onder meer aangeleverd door Wendy Oude Veldhuis van Bureau Snugger. Zij nam de aanwezigen mee in een enthousiasmerende en interactieve presentatie over marketing-psychologie en beïnvloedingstechnieken. Tijdens korte oefeningen kon de groep meteen aan de slag met de gegeven tips en tricks. ‘s Middags was het woord aan sprekers van Gone Arty en Fairtrade Original die een helder beeld schetsten van hoe het er in hun bedrijf aan toegaat. Ook betraden de bestuursleden van Wereldwinkels Nederland het podium voor het jaarlijkse vragenrondje. Aan het einde van de dag werden zij nog even door de Raad van Advies in het zonnetje gezet voor hun niet aflatende inzet sinds de oprichting van Wereldwinkels Nederland elf jaar geleden.
Er zijn momenteel 84 wereldwinkels aangesloten bij Wereldwinkels Nederland. Dit is een kleine helft van het totale aantal wereldwinkels die Nederland op dit moment rijk is.

Afbeelding: Wereldwinkels Nederland


Fair trade markt
PURMEREND - Rondom Wereldwinkel Purmerend vormde zich zaterdag 9 september een ware fair trade markt. Meerdere kramen met vele fair trade producten stonden de hele dag voor de wereldwinkel. Klanten kregen korting om de drempel te verlagen om kennis te maken met fair trade. Standhouders waren onder meer Stichting Hakuna Matata Tanzania met hun eerlijke artikelen en Producentreizen Kenia met informatie over reizen en bijzondere producten uit Kenia. Ook een aantal duurzame en lokale initiatieven waren aanwezig met een marktkraam.

Jaarlijks feestje voor de vrijwilligers
In Zoetermeer krijgen de vrijwilligers van de wereldwinkel elk jaar een vrijwilligersfeestje aangeboden. Dit jaar was dat een pizza etentje in de Hof van Seghwaert. Drie gastheren van het Hof bakten de pizza`s, serveerden deze en gaven een rondleiding in de bijzondere aangelegen perenboomgaard. Na de maaltijd stelde voorzitter van Wereldwinkel Zoetermeer, Yvette Feeke, een aantal nieuwe vrijwilligers voor en werd een jubilaris in het zonnetje gezet. Ook gaf Yvette uitleg over hoe het gaat met de wereldwinkel, die vorig jaar 50 jaar bestond. Het was een succesvol jaar en daarom is Wereldwinkel Zoetermeer in de gelegenheid om een paar mooie giften te doen. De begunstigde doelen zijn geworden: ‘PlusPlus Solidaridad', een microkrediet voor boeren, ‘Just Digit’ en ‘Stichting Simbolica Projecten’ die ieder jaar 700 kinderen probeert te helpen onderwijs te volgen. Als vierde doel: 1000 euro voor het ‘adopteren van Jinotega vogeltjes’ tijdens de vogeltjesrace, waarbij de inzet wordt verdubbeld door organisatoren Stedenverband Nicaragua en de Lions. Jinotega is de zusterstad van Zoetermeer in Nicaragua.

Kijkje in Wereldwinkel OudewaterEen kwart eeuw oud
OUDEWATER - In Oudewater bestaat de wereldwinkel deze maand 25 jaar. ,,Dankzij onze trouwe klanten draait onze winkel prima, en kunnen we zeggen: ‘Wie jarig is trakteert!', aldus Wereldwinkel Oudewater. Tijdens de feestweek van 4 tot en met 9 september konden klanten mee bepalen op welke manier een bedrag van 5000 over drie geselecteerde goede doelen verdeeld werd. Dit deden zij door te stemmen op een van de volgende projecten: een Kenia project uit Oudewater, een waterpomp voor een groentetuin in Ghana die 150 dorpelingen bedient met groente en een opleidingsproject in Burkina Faso voor het afronden van een administratieve studie voor Gaimilane Boungkoungou. Klanten kregen deze week ook korting door een lootje te trekken met daarop het kortingspercentage, variërend van 5, 10, 15, 20 tot 25%.

Foto: Wereldwinkel Oudewater


Nog meer schenkingen
HOOFDDORP - Ook Wereldwinkel Hoofddorp is momenteel actief met schenkingen. Drie kleinschalige organisaties krijgen een donatie van de wereldwinkel en wel: Pays-Dogon Mali, een samenwerking tussen partners in Mali en Nederland; Groentetuinen van Zienzele, Zimbabwe en de NUFOBO-organisatie in Oeganda. De jaarlijkse uitreiking van giften vindt plaats op zaterdag 23 september. ,,Door onze solide financiële positie kunnen we regelmatig nog wat extra doen”, aldus voorzitter van de wereldwinkel Jan de Bruijn.

Spannende tijden
NIEUWERKERK AAN DE IJSSEL - Aangekondigde gemeentelijke bezuinigingen zorgen voor spannende tijden voor de wereldwinkel in Nieuwerkerk aan den IJssel. De gemeente meldde eerder dit jaar dat voor de begroting van 2024 en de meerjarenbegroting 2025 tot en met 2027 gesneden moet worden over de gehele linie van de gemeentelijke activiteiten. Aangegeven is dat ook de wereldwinkel in dit geheel niet bespaard zal worden. ,,Dat laatste kwam rauw op ons dak vallen, des te meer daar de gemeente Zuidplas met ingang van 6 mei de titel ‘Fairtrade gemeente’ heeft gekregen.”
Wereldwinkel Nieuwerkerk aan de IJssel is juist weer aan het opkrabbelen na de lastige coronatijd, waarin de gemeente de wereldwinkel tegemoet kwam in de huurkosten in de tijden van winkelsluiting. Stichting Werk aan de Wereld, waar de winkel onder valt, heeft haar zorgen geuit in een brief aan het college van Zuidplas.

Eerlijke koptelefoon
NEDERLAND - Er bestaat nu ook een eerlijke koptelefoon. Het Nederlandse smartphonemerk Fairphone, dat zich met zijn focus op mens en planeet inzet voor duurzame elektronica, heeft voor de zomer een eerlijke koptelefoon gelanceerd: de Fairbuds XL. De Fairbuds XL is, evenals de Fairphone, repareerbaar en is ‘Het eerste modulaire audioproduct’, volgens Fairphone. Door de modulaire bouw van de koptelefoon is het makkelijk om kapotte onderdelen te vervangen. Zo gaat een apparaat een stuk langer mee.groene koptelefoon van Fairphone
Fairphone zegt over de Fairbuds XL: ‘Door de integratie van Fairtrade-goud in de productieketen en het gebruik van vegan leer en verschillende gerecyclede materialen, zoals plastic en aluminium voor zowel de koptelefoon zelf als het bijgeleverde reisetui, behoren de Fairbuds XL tot de meest duurzaam ontworpen koptelefoons op de markt. Fairphone vult bovendien het loon van de productielijn arbeiders aan tot een leefbaar loon en werkt samen met de leverancier aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van werknemers.’ Fairphone-koptelefoons zijn sinds 11 mei beschikbaar voor een adviesprijs van 249 euro. De koptelefoon is er in twee varianten: groen gespikkeld en zwart gespikkeld.

Afbeelding: De Fairbuds XL


COLUMN OVER ONZE WERELD VAN HOOP, STRIJD EN GLORIE

Personalisme en sociaal beleid 2023
column (161) van Hans Beerends

Personalisme!!!! Ineens stond het op de voorpagina. Bij de presentatie van het verkiezingsprogramma van zijn partij ‘Nieuw Sociaal Contract’ kenmerkte Pieter Omzigt het begrip ‘Personalisme’, een ideologie die sterk leefde in de naoorlogse jaren 40. Het personalisme wil de persoon, dus niet het individu, centraal stellen. Een persoon staat niet als individu op zichzelf, maar is sterk betrokken bij familie, vrienden, collega’s en buurtgenoten. Het personalisme, mede gebaseerd op de katholieke filosoof Maritain, keert zich tegen het van boven opgelegde collectivisme van de sociale democratie en verzet zich tevens tegen het naar egocentrisme, neigende individualisme van het liberalisme.

Het personalisme legde de nadruk op kleinschaligheid, buurtsolidariteit en persoonlijke betrokkenheid bij medemensen, natuur en schone kunsten. Het personalisme, stammend uit de jaren 20-30, ging na 1945 gelijk op met en was deels overlappend met de doorbraakgedachte. Niet langer zou religie of ideologie bepalend moeten zijn voor een politieke partij, maar praktische sociaaleconomische punten waar meerdere maatschappelijke stromingen zich in zouden kunnen vinden. Die doorbraak is er in feite niet gekomen. De vooroorlogse socialistische partij, de SDAP, fuseerde met twee mini partijtjes (één christelijke en een liberale) in de Partij van de Arbeid en dat was het dan: een mini doorbraak dus.

Het personalisme, concreet uitgewerkt in de opbouw van de verzorgingsstaat, bleef echter overeind. De Partij van de Arbeid, samen met de Katholieke Volkspartij (KVP), de zogeheten rooms-rode coalities, werkte van 1946 tot 1958 broederlijk samen aan de opbouw van een sociaal rechtvaardige verzorgingsstaat. Jammer genoeg maakte de KVP daar in 1958 een eind aan toen de PvdA bij de verkiezingen een paar zetels won en de KVP er een aantal verloor. Veel politici van de KVP wilde nog wel doorgaan met samenwerken maar de leiding van de katholieke kerk, het episcopaat, zag met zorg hoe haar gelovigen en sociaaldemocraten steeds inniger samen optrokken. Het gevolg was dat de KVP zich ging oriënteren op de liberalen en een reeks centrum rechtse coalities was het gevolg (met als linkse onderbreking het kabinet den Uyl 1973-1977).

- Herleving van de behoefte aan saamhorigheid-

Op dit ogenblik zie je een toenemende weerzin tegen het eenzijdige op persoonlijk economisch nut en winst gebaseerde liberalisme. Het plotsklapse omhoog schieten van de partij van Pieter Omzigt met zijn nadruk op kleinschaligheid, onderlinge betrokkenheid, en het laten meedenken en meepraten van mensen, geeft de toon aan. Maar ook de BBB praat over kleinschaligheid en naoberschap. De nieuwe fractievoorzitter van het CDA, Bontebal, wil terug naar de oorspronkelijke christendemocratische waarden zoals de KVP in de opbouwjaren. De ChristenUnie stemt al jaren links als het om sociaal-economische kwesties gaat. Stap voor stap ontwikkelt zich een anti-liberale en een anti-rechtse koers. Dat wil overigens niet zeggen dat mensen socialistisch worden, wel dat ze kiezen voor sociale waarden.

Ik merk vanuit diverse visies die waarden in de volgende partijen: het CDA, de ChristenUnie en BBB (sociaal-conservatief), de PvdA/GroenLinks, Partij van de Dieren en NSC van Omzigt (sociaal-progressief) en D66 (sociaal liberaal). Uitgaande van de recente peilingen (7 september) komen ze samen rond de 90 zetels. Daar valt toch wat van te brouwen. Mochten die cijfers uiteindelijk tegenvallen dan hebben we altijd nog als ondersteuning de SP als socialistisch sociaal.

Kortom, we kunnen weer werken aan de wederopbouw van een rechtvaardige, menswaardige en klimaat-leefbare samenleving.

Hans Beerends

 

--------------- // ---------------

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Wereldwinkels Nederland

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:


21 september 2023

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,
 

Geen interesse meer in onze nieuwsbrief? Klik hier om uit te schrijven

Email built with AcyMailing