Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 221

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 221
 
header van nieuwsbrief
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 221

 

Jutterkunst in de etalageEtalage met kunst in Wereldwinkel Leiden
LEIDEN – De etalage van de wereldwinkel In Leiden stond in september een week lang vol met ‘jutterkunst’, kunstwerken gemaakt van vondsten op het strand. Kunstenares Joke Schoneveld stalde 14 van haar objecten uit in de etalage ter gelegenheid van de Kunstroute Leiden. Wereldwinkel Leiden is enthousiast over hun deelname aan de Kunstroute. ,,Het was een groot succes en door mee te doen heeft de wereldwinkel weer wat nieuwe bezoekers binnen gekregen. Er zijn ook een paar kunstwerken verkocht. Wij gaan hier zeker volgend jaar weer aan meedoen!”, aldus Marga.
Voor de Kunstroute stelden 150 kunstenaars hun ateliers open en 50 ondernemers in de binnenstad werden gevraagd om deel te nemen door het ter beschikking stellen van hun etalage.

Foto: Wereldwinkel Leiden


Hieperdepiep hoera!
GOOR – De ‘cadeauwinkel van Goor’, zoals Wereldwinkel Goor ook wel genoemd wordt, vierde zaterdag 7 oktober met tal van feestelijke activiteiten haar 35e verjaardag. Dat de winkel dit jubileum gehaald heeft is mede te danken aan het feit dat het bestuur in het verleden de stap heeft durven zetten om het winkelpand te kopen. Wereldwinkel Goor zegt daarover: ,,35 jaar later blijkt dit een vooruitziende blik te zijn geweest, want waar veel wereldwinkels de deuren moeten sluiten vanwege economische redenen, kan de winkel in Goor zich nog steeds handhaven.” Veel Hof van Twentenaren, maar ook toeristen, weten de weg naar de winkel in het centrum en op een prachtige locatie in Goor te vinden.
De 35e verjaardag werd gevierd met muziek van een slagwerkgroep, een presentatie over eerlijke handel en tijd voor ontmoetingen tussen (oud)vrijwilligers.

Feest vieren met film en feestweekAanzicht wereldwinkel alphen aan den Rijn
ALPHEN AAN DEN RIJN – Het robijnen jubileum vierde Wereldwinkel Alphen aan den Rijn deze maand, de veertigste verjaardag dus! Dat deed de wereldwinkel met een feestweek van 9 tot en met 14 oktober waarin klanten elke dag op een andere productgroep 10% korting kregen.
Op zaterdag 14 oktober gold de korting zelfs voor alle non-food artikelen. Bovendien werd elke veertigste klant verrast met een attentie. Om de feestvreugde te verhogen, zocht de wereldwinkel samenwerking met het Parkvilla filmhuis. Vrijdagavond 13 oktober en zondag-middag 15 oktober draaide daar de film ‘Bigger Than Us’. De jonge hoofdpersonen van de film zijn allemaal ‘changemakers’ en hebben een passie om de wereld te verbeteren, een film die goed past bij de missie van de wereldwinkel. Wereldwinkel Alphen aan den Rijn is sinds 2012 gevestigd in de Prins Hendrikstraat. Dit is het vierde pand waar de winkel sinds de oprichting in is gevestigd (zie foto).

Foto: Wereldwinkel Alphen aan den Rijn


Sluiting
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG – Het bestuur zag het al een tijdje aankomen, maar nu is het dan echt zo ver: Wereldwinkel Bunschoten-Spakenburg gaat binnenkort sluiten. Dankzij de inzet van de vrijwilligers draait de wereldwinkel momenteel nog goed, maar het wordt het steeds lastiger. Sinds corona is het ook financieel moeilijker geworden. De beslissing om te stoppen is versneld doordat de VVV het (onder)huurcontract met de wereldwinkel heeft opgezegd. De VVV houdt op te bestaan en het pand gaat over naar de Stichting Samen SPKNBRG. Deze geeft aan dat er binnen de plannen van stichting Samen SPKNBRG geen ruimte is voor de wereldwinkel. Verhuizing naar een ander pand elders in het centrum wordt door de hoge huurkosten door het bestuur niet als een reële optie gezien. Wanneer de wereldwinkel precies de deuren sluit, is nog niet bekend.

Anders Koffie
ZWOLLE – In de straten van Zwolle kun je tegenwoordig de bakfietsen tegenkomen van ‘Anders Koffie’. Dit circulaire koffiebedrijf doet alles net even anders. Zo is de bezorging zo duurzaam mogelijk met de bakfiets dus en zelfs de lege verpakkingen en de koffiedik krijgen een tweede leven. Het bedrijf bedient momenteel 550 klanten en eigenaar Tjerk wil komende tijd graag groeien naar 800 klanten. Tjerk benadrukt dat hij ervoor kiest om het bedrijf rustig te laten groeien. “Ik wil geen snelle groei via investeerders. Ook niet via bedrijven die mijn koffie verkopen, want daar wil ik niet van afhankelijk zijn. Dat past niet bij de duurzame groei die ik nastreef. Ik zou het bijvoorbeeld leuk vinden om ook aan scholen, sportclubs en huisartsenpraktijken te gaan leveren.”
De koffie van Anders Koffie is biologisch gecertificeerd en de bonen worden geteeld door boerencoöperaties in Peru, Colombia, Mexico, Honduras en Ethiopië. ‘Anders Koffie’ is niet fair trade gecertificeerd maar handelt wel via direct trade. Meer lezen over hoe het bedrijf is ontstaan en in elkaar zit, kan op: klik hier

COLUMN OVER ONZE WERELD VAN HOOP, STRIJD EN GLORIE

Vluchtelingen, migranten en verkiezingen
column (163) van Hans Beerends

Het vluchtelingenvraagstuk is voor veel partijen een item in de aanstaande verkiezingen. Vooral de VVD maar ook andere partijen zijn geneigd de kwestie te dramatiseren en daarmee kiezers te trekken. In dat kader is het een goede zaak dat juist in deze dagen een boek verscheen met de titel ‘Hoe migratie echt werkt’, geschreven door Hein de Haas, hoogleraar sociologie aan de UvA. Hij houdt zich al dertig jaar bezig met migratie en ergert zich aan opgefokte verhalen over deze kwestie. De ondertitel van zijn boek van 500 pagina’s heet niet voor niets ‘Het ware verhaal over migratie aan de hand van 22 mythen’.

Een van die mythes is de veronderstelling dat alle migranten die binnenkomen asiel aanvragen. In feite is slechts 11,5 % van het totaal aantal binnenkomers (in 2022 rond de 200.000 volgens het CBS)
asielaanvrager. De anderen komen legaal en ook wel illegaal binnen om hier te gaan werken in slachterijen, kassen en verzorgingsberoepen. Negen van de tien Afrikanen komen, aldus de Haas, gewoon legaal naar Europa. Ook komen niet alle migranten uit de meest armoedige landen. De meesten komen uit midden inkomenslanden als Marokko, Turkije en Mexico. Emigratie naar onze rijke landen ontstaat meestal na overleg in de familie. Men wil een betere toekomst voor het gezin en kiest dan weloverwogen voor landen waar een tekort is aan arbeidskrachten. De drijvende kracht achter migratie, aldus de Haas, is de vraag naar arbeidskrachten in de bestemmingslanden.

Dit 'publieke geheim’ wordt in de politiek omzeild. Met name die partijen die steunen op werkgevers en bedrijven zijn voorstander van het aannemen van migranten, legaal of illegaal, als het gaat om het personeelstekort van bedrijven op te heffen. Tegelijkertijd roepen ze dat er iets gedaan met worden aan de toename van het aantal vluchtelingen en beloven ze de kiezers maatregelen om het aantal te verlagen. Dat geld ook voor migranten uit Oost Europa. Om deze arbeidskrachten te trekken, zijn er in Nederland 4830 wervingsbureaus. Arbeiders uit voornamelijk Oost Europa komen hier werken voor het allerlaagste minimumloon, worden slecht gehuisvest en door hun afhankelijkheid kunnen ze geen kant uit.

Vormt het aantal vluchtelingen plus migranten een probleem?

Uit onderzoek blijkt dat het geen probleem vormt voor de meer welgestelde groepen in Nederland, maar wel voor lager opgeleide mensen in de grote steden. Zij kunnen, aldus De Haas, vervreemd raken van hun eigen woonwijk en zien dat huisjesmelkers woningen volproppen met Oost Europese immigranten.

Is er een oplossing?

Voor mij is er de volgende oplossing, vooropstaand dat we ten alle rijden open moeten staan voor politiek vluchtelingen en ook voor mensen die als gevolg van klimaatveranderingen blootstaan aan verhongering en bittere armoede. Om het aantal migranten te verlagen denk ik aan het volgende:

  • Als bedrijven in Nederland alleen kunnen blijven bestaan door het aannemen van uiterst goedkope arbeidskrachten, zou het dan niet beter zijn als die bedrijven verhuizen naar die landen waar de migranten vandaan komen, zonodig met een overbruggingspremie van de overheid?
  • Het aantal buitenlandse studenten die naar hier gelokt worden omdat universiteiten premies ontvangen bij het aannemen van deze studenten zou drastisch verlaagd kunnen worden.
  • Jongeren uit de zogeheten veilige landen, die geen enkele kans maken om als asielzoeker erkend te worden, zouden met spoed gedwongen moeten worden terug te keren.

De Haas eindigt zijn boek met de vraag: willen wij een samenleving waarin steeds meer werk waaronder schoonmaken, ouderenverzorging, werk in slachterijen et cetera wordt uitbesteed aan een nieuwe klasse van arbeidsmigranten? Het is een vraag waar we met zijn allen eens goed over kunnen nadenken.

Hans Beerends

 

--------------- // ---------------

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Wereldwinkels Nederland

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:


16 oktober 2023

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,
 

Geen interesse meer in onze nieuwsbrief? Klik hier om uit te schrijven

Email built with AcyMailing