Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 223

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 223
 
header van nieuwsbrief
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 223

 

kerstgroepen in houtNa 20 jaar 20% korting 
GRAVE – Twintig is het magische getal bij Wereldwinkel Grave deze maand. Van 13 tot en met 19 november wordt namelijk gevierd dat de winkel 20 jaar gevestigd is aan de Klinkerstraat, een mooie locatie in de winkelcarré van Grave. Klanten krijgen om die reden 20% korting op bijna alle artikelen waaronder de vele kerstgroepen en andere kerst-artikelen (zie foto). In één moeite door wordt tijdens de feestweek gevierd dat vrijwilligers Corry Tops 20 jaar in de winkel werkt.
Wereldwinkel Grave bestaat inmiddels al bijna 30 jaar.

Foto: Wereldwinkel GraveTijd voor een nieuwe huisstijl
GOUDA - Wereldwinkel Gouda bestaat 40 jaar. Hoogste tijd voor een nieuwe huisstijl, vonden de medewerkers. De wereldwinkel heeft gekozen voor de huisstijl van Wereldwinkel.nu. “Het kon geen kwaad om een beetje te moderniseren“, aldus vaste kracht Liesbeth van der Loo. “Het had zo langzamerhand een beetje oubollig karakter.” Liesbeth werkt al 20 jaar bij Wereldwinkel Gouda en is daar een betaalde kracht (de enige).
Aanzicht Wereldwinkel Geldermalsen
Feestweek in Geldermalsen
GELDERMALSEN – Deze week is het feest bij Wereldwinkel Geldermalsen want de wereldwinkel bestaat 30 jaar, een prestatie waar ze trots op zijn! Tijdens de feestweek maken klanten kans op 10, 20 of 30% korting op hun aankoop. Op social media is een prijsvraag te lezen: ‘Raad het aantal vrijwilligers in de afgelopen 30 jaar!’. De winnaar van de prijsvraag ontvangt een cadeaubon. Zaterdag 11 november staat er bovendien als klap op de vuurpijl livemuziek op het programma. De rode loper is reeds uitgelegd voor het feest (zie foto). Wereldwinkel Geldermalsen is sinds 2001 gevestigd aan de Kerkstraat, tussen de speelgoedwinkel en de bloemenwinkel. “Een fijn pand”, aldus secretaris Corry de Haas.

Foto: Wereldwinkel Geldermalsen

Kwart eeuw op de teller
HEERDE – Ook in Heerde viert men een feestje. Dit keer vanwege het 25-jarig jubileum. Deze winkel houdt een feestweek van 7 tot en met 11 november. De feestweek werd dinsdag 7 november afgetrapt door burgemeester Olaf Prinsen. Vrijdag 10 november is er een feestavond voor alle vrijwilligers. Ook de kopende klant wordt niet vergeten. In de feestweek kunnen deze in de winkel door een ‘slinger’ aan het draairad kans maken op een prijs(je).
Wereldwinkel Heerde is anno 2023, behalve een mooie cadeauwinkel, ook een Toeristen Informatie Punt, kortweg TIP.

Een nieuw begin
SON EN BREUGEL - Zaterdag 28 oktober is de Wereldwinkel in Son en Breugel feestelijk heropend met een nieuwe naam, een nieuwe uitstraling en het logo van Wereldwinkel.nu. Na een bestaan van 33 jaar waren de vrijwilligers en bestuursleden het met elkaar eens dat het tijd was voor een opfrisbeurt. De vloer en ook andere elementen waren aan vervanging toe en ook het oude logo werd als gedateerd beschouwd. Na al het kluswerk, de aanpassingen en veranderingen voelt dit voor de medewerkers als een nieuw begin. Zo is te lezen op social media. Niet alleen het interieur onderging een metamorfose, ook het assortiment is veranderd. Behalve fair trade producten wil Wereldwinkel Son en Breugel ook andere producten gaan verkopen die op een andere manier goed zijn voor de wereld. Zo zijn er binnenkort bijvoorbeeld artikelen te koop die in de gevangenis zijn vervaardigd. Het maken van deze producten biedt gevangenen de kans om na hun straf weer deel te nemen aan de maatschappij.

Logo op winkelruit Wereldwinkel EindhovenEindhoven sluit na 50 jaar
EINDHOVEN – Na bijna 50 jaar moet Wereldwinkel Eindhoven eraan geloven en gaan de deuren sluiten. Sinds een tijdje gaat het bergafwaarts met de omzet van de winkel. Ook het vinden van vrijwilligers gaat steeds moeilijker. In de ogen van de vrijwilligers is de missie van de wereldwinkel geslaagd. ‘Duurzame producten zijn tegenwoordig overal te vinden, van de schappen in de supermarkt tot bij de grotere modeketens’, zo is te lezen in een interview met Marianne Kemps in het AD. ’Ook zijn mensen sinds corona gewend om te speuren naar verantwoorde cadeautjes op internet’, aldus Kemps. Maar…niet alles houdt op. De fysieke winkel verdwijnt, maar daarmee niet de boodschap. De vrijwilligers trekken voortaan de wijken in om workshops te geven over bijvoorbeeld duurzaamheid.

Foto: Wereldwinkel Eindhoven

Heemstede dicht
HEEMSTEDE – Ook Heemstede verliest zijn wereldwinkel. ‘Alleen met de feestdagen weten mensen ons te vinden’, is de kop van het krantenartikel dat de sluiting aankondigt. Wereldwinkel Heemstede is tot en met 31 december geopend. Tekort aan actieve vrijwilligers en een teruglopende omzet worden genoemd als reden van de sluiting.

De verborgen kosten van het landbouwvoedselsysteem
INTERNATIONAAL – De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, heeft een interessant onderzoek gedaan naar de verborgen kosten van het wereldwijde landbouwvoedselsysteem. De FAO rekende uit dat deze kosten minstens 10 biljoen euro bedragen, bijna 10 procent van het mondiale bruto binnenlands product. Volgens de analyse wordt meer dan 70 procent van de verborgen kosten veroorzaakt door ongezonde diëten, met veel ultrabewerkte voedingsmiddelen, vetten en suikers, die leiden tot obesitas en niet-overdraagbare ziekten en verlies van arbeidsproductiviteit veroorzaken. Dergelijke verliezen zijn vooral hoog in hoge- en hogere-middeninkomenslanden. Een vijfde van de totale kosten zijn milieugerelateerde problemen die alle landen treffen. De lage inkomenslanden worden relatief gezien het hardst getroffen. Daar zijn de verborgen kosten in verband met armoede en ondervoeding het belangrijkst. Het rapport dringt er bij regeringen op aan om true cost accounting te gebruiken om landbouwvoedselsystemen te transformeren om zo de klimaatcrisis, armoede, ongelijkheid en voedselzekerheid aan te pakken.
Meer lezen: klik hier

COLUMN OVER ONZE WERELD VAN HOOP, STRIJD EN GLORIE

Meisjesopleiding als emancipatorfactor
column (165) van Hans Beerends

In 2010 kwam er een WRR rapport over de effecten van ontwikkelingsamenwerking (‘Meer ambities, minder pretenties’). Het was een kritisch rapport over het overheidsbeleid, maar zeker niet afbrekend.
Zo erkende men dat het tegenwerken van export van arme naar rijke landen een belangrijke oorzaak was van blijvende armoede en dat het vanuit dit gegeven geen wonder was dat ontwikkelingshulp maar een beperkt effect had. Zover die ontwikkelingshulp wel toegespitst was op directe armoebestrijding adviseerde het rapport om zich meer te richten op economische projecten en minder op sociale (schooltjes, medische posten et cetera). Volgens het rapport was economische groei een eerste vereiste en zonder die groei was de kans groot dat sociale projecten goed bedoelde eilanden werden in een maatschappij waar ontplooiingskansen gering waren. Met andere woorden: een school bouwen die leerlingen aflevert die nergens werk kunnen vinden is het paard achter de wagen spannen. Volgens organisaties op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en donoren van dit soort sociale projecten was die stelling wel heel erg kort door de bocht, maar in enkele bedenkingen en dilemma’s konden ze zich wel vinden.

In diezelfde tijd schreef ik samen met Marc Broere, hoofdredacteur van het O.S. blad Vice Versa een artikel in Trouw waarin wij stelden dat: ‘niet het concrete technische resultaat van de hulp maatstaf moet zijn voor de beoordeling, maar het emancipatorische effect’. Met andere woorden, hoeveel mensen worden door het project bewust van het onderdrukkende en/of ondeskundige sociaaleconomische beleid van de betreffende overheid en wat kunnen en willen zij daaraan doen middels maatschappelijke acties? Ik weet niet in hoeverre die raad overgenomen is door donoren, maar op 30 september van dit jaar was ik op de jaarlijkse dag van Particuliere Projecten en kwam ik via Erick van Koppen in aanraking met een project dat wel aan die voorwaarden voldoet. Het gaat om een project van de Verkaart Foundation, opgericht in 1992, die meisjesscholen in Kenia financiert. Het project was opgezet door een succesvolle Nederlandse zakenman, Jan Verkaart, die zelf opgegroeid was in bittere armoede in Den Haag, en zijn vrouw Ans. Eenmaal geslaagd gebruikte hij een groot deel van zijn geld, later aangevuld met geld van anderen, om meisjes, die zich in Afrika toch in een ondergeschikte positie bevinden, naar school te laten gaan.

Sinds de oprichting konden 200.000 meisjes naar de 72 basisscholen die door deze stichting werden gefinancierd. Daarnaast werden er later nog vier middelbare scholen opgericht waar 4000 meisjes hun diploma behaalden. Met Erick, die thans verbonden is aan de stichting, heb ik uitvoerig gepraat over het wel dan niet aanwezig zijn van een emancipatorisch effect van met name die 4000 meisjes waarvan er velen na hun studie een goede baan vonden. Volgens Erick zijn al die meisjes zich bewust van hun bijzondere positie en de kansen die zij hebben om hervormingen te bepleiten die positief uitwerken voor alle mensen in Kenia. In het onderwijs wordt daar ook specifieke aandacht aan gegeven.

Terugdenkend aan de WRR nota van 2010 ervoer ik hoe een bewust sociaal project wel degelijk een emancipatorisch effect kan hebben. Zelfs al kan de economie nog niet iedere geschoolde opvangen, toch kunnen al die afgestudeerden een kritisch oppositionele rol spelen waardoor economische groei zover aanwezig of in potentie aanwezig ten goede komt aan de armen.

Verdere informatie over dit project is te vinden op VerkaartFoundation.com. Nog even ter toelichting, de Foundation wordt geheel bestuurd door vrijwilligers, zelfs onkosten voor reis- en verblijf worden niet vergoed. Het leek mij zinnig deze stichting even voor het voerlicht te plaatsen en ik wens Verkaart Foundation heel veel succes.


Hans Beerends

 

 
Foto: Verkaart Foundation
 

--------------- // ---------------

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Wereldwinkels Nederland

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:


10 november 2023

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,
 

Geen interesse meer in onze nieuwsbrief? Klik hier om uit te schrijven

Email built with AcyMailing