Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 224

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 224
 
header van nieuwsbrief
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 224

 

Feest in Joure  
JOURE – Na een verhuizing werd Wereldwinkel Joure woensdag 15 november heropend op een nieuwe locatie aan de Midstraat. De eigenaar van de nieuwe winkel heeft het van oorsprong veel grotere pand voor de wereldwinkel aangepast en verbouwd. Met vereende krachten van vrijwilligers en hun partners is hard gewerkt om er wat moois van te maken. Voor de inrichting is veel gebruik gemaakt van materialen uit de oude winkel én van stellingen uit de opgeheven Wereldwinkel Oosterwolde. De winkel is verder zo veel mogelijk duurzaam ingericht met LED-verlichting en luchtverwarming.
Heropening van WW Joure door burgemeester na verhuizingVeel bewoners uit Joure en gasten waren aanwezig bij de opening die door burgemeester F. Veenstra van gemeente De Fryske Marren werd verricht. Volgens secretaris Baukje Terwissch was het voor iedereen een grote verrassing hoe mooi het is geworden. Baukje: “Meerder keren hebben we gehoord: ‘Wat zitten jullie hier mooi en wat een schitterende winkel zo middenin het centrum!’ Met frisse moed en veel inspiratie gaan alle medewerkers zich hier inzetten om er een goedlopende winkel van te maken. De eerste nieuwe vrijwilligers hebben zich reeds aangemeld!” Wereldwinkel Joure moest verhuizen vanwege een forse verbouwing die de eigenaar van het oude pand wilde doorvoeren.
Foto: Wereldwinkel Joure

Eerbetoon aan drijvende kracht Annie ObersMedewerkers van Wereldwinkel Wittem
WITTEM – Wereldwinkel Wittem doet een eerbetoon aan Annie Obers, de drijvende kracht achter de wereldwinkel, die begin deze maand overleed.
Ageeth Potma vertelt: “Op 2 november 2023 is Annie Obers overleden. Annie was vele jaren de drijvende kracht achter Wereldwinkel Wittem, bijna vanaf het begin in 1989 tot ongeveer een maand geleden. Zelfs op haar sterfbed heeft ze nog een paar bestellingen gedaan. De wereldwinkel was haar lust en haar leven, niet alleen omdat ze plezier had in het in- en verkopen, maar zeker ook vanuit haar bekommernis om medemensen. Ze geloofde heilig in het wereldwinkel-concept van ontwikkeling door eerlijke handel. Deze zomer vierden we nog haar negentigste (!) verjaardag, maar toen was ze al ziek, en wist ze dat ze niet meer zo lang te leven had. We zijn dankbaar voor wat ze voor onze winkel heeft gedaan en zullen ons best doen om de winkel in haar voetsporen voort te zetten.”

Foto: Wereldwinkel Wittem. Annie in het midden. Daaromheen de rest van de vrijwilligers. Alleen de voorzitter ontbreekt. Wereldwinkel Witten heeft maar weinig vrijwilligers omdat de winkel onderdeel is van de Kloosterboekwinkel van Wittem. Daarom hoeven de vrijwilligers nooit in de winkel te staan.


Mooie traditie
ERMELO - Het is inmiddels een mooie traditie dat Dambar in het najaar in Nederland is. Hij doet dan verschillende wereldwinkels aan. Ook dit jaar verwelkomt Wereldwinkel Ermelo hem, en wel op zaterdag 25 november. Dambar brengt weer een grote collectie aan zilverwerk mee. Sieraden uit eigen atelier, gemaakt door hem en zijn medewerkers. Alle geëxposeerde sieraden zijn te koop. Desgewenst kan hij adviseren bij de aankoop en/of specifieke wensen. De sieraden blijven te koop in de wereldwinkel, nadat Dambar weer naar Nepal is gegaan.

Honderd pakkettenDames pakken pakketten in voor Dag van de Ondernemer
ZOETERMEER - In Zoetermeer kreeg de wereldwinkel een bijzondere opdracht van de gemeente: stel voor de Dag van de Ondernemer een sociaal-lokaal pakket samen met producten van zes verschillende bijzondere organisaties uit Zoetermeer. Op deze manier worden de ondernemers bedankt voor hun bijdrage aan economie en samenleving. De 100 pakketten zijn door de vrijwilligers van de wereldwinkel ingepakt. Een tijdrovende klus, maar het resultaat mag er zijn!

Foto: Wereldwinkel Zoetermeer


Africa can feed herself
AFRIKA – Africa can feed herself is de covertekst van een speciale editie van Vice Versa Global die in oktober is ver-schenen ter gelegenheid van Wereldvoedseldag 2023. De titel sluit aan bij de woorden van de president van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, Dr. Akinwumi A. Adesina: ‘Afrika kan en moet zichzelf voeden.’ In het magazine gaan jonge Afrikaanse journalisten op zoek naar lokale oplossingen voor het wereldvoedselvraagstuk. Meer lezen hierover: klik hier.

COLUMN OVER ONZE WERELD VAN HOOP, STRIJD EN GLORIE

Grootouders en de klimaatmars
column (166) van Hans Beerends

Zondag 12 november om 12.00 uur: de Dominicuskerk in hartje Amsterdam is volgeladen met mensen die straks gaan demonstreren voor een gezond klimaat. Tussen al die mensen zitten ongeveer 500 ‘Grootouders voor het klimaat’. Als een apart blok gaan ze meelopen van de Dam naar het Museumplein. Spandoeken met het woord ‘GROOTOUDERS’ in koeienletters maakt duidelijk dat niet alleen 30- tot 50-jarigen demonstreren, maar dat 70- en 80-jarigen meelopen voor hun kleinkinderen. Op zich is dat uniek. Natuurlijk geven grootouders om hun kleinkinderen maar dat ze zich politiek druk maken over iets waar ze zelf geen last van zullen krijgen maar hun kleinkinderen des te meer, zeker als alle klimaatplannen zo traag blijven verlopen.

Deze grootouders, ooit babyboomers (geboren tussen ‘45 en ‘53) waren de demonstranten van de
roerige jaren ‘60. Daarna maakten ze de welvaartsstijging mee in de jaren ‘80 en ‘90. Allemaal een auto aangeschaft - in de jaren ’60 nog een luxe - en de halve wereld per vliegtuig ontdekt. Een enkele niet-demonstrant wil ze dat nog wel eens verwijten. Onzin natuurlijk. In de jaren ‘70 ontstonden de grote milieubewegingen als Milieudefensie en Greenpeace en babyboomer voelde zich daar sterk bij betrok-ken. Per auto en per vliegtuig ging men naar de internationale Milieuconferenties in Seattle, Kopenhagen en Rio de Janeiro om hun solidariteit te betuigen met de uit alle landen samengestroomde activisten die hun regeringen en de VN tot spoed maanden. Feit was dat destijds met name het milieu op de agenda stond. Klimaatproblemen kondigden zich al aan, maar kregen pas volle aandacht na de eeuwwisseling.

Hoe het ook zij, 'Beter ten halve gekeerd als ten hele gedwaald’. En dat dwalen doen deze grootouders niet meer. Ze demonstreren tegen een gevaar wat ze zelf nauwelijks zullen meemaken. De eerst-volgende 10 tot 15 jaar zal je best nog wel redelijk kunnen leven op deze aardbol. Tegen de tijd echter dat deze grootouders onder de groene zoden liggen, begint de ellende pas goed. De hoogstens 1,5 graad opwarming waar men naar streefde op de milieuconferentie in Parijs, blijkt nu reeds niet haalbaar. Als die opwarming stijgt naar 2,5/3 graad ontstaan er enorme droogtes in Afrika, zeespiegelstijging en overstromingen in Europa en nog veel meer onvoorspelbare rampen. Het is dus een goede zaak dat de huidige grootouders zich inzetten voor het belang van hun kleinkinderen.

Het zou nog mooier zijn als die kleinkinderen, de huidige twintigers, ook volop en massaal voor hun eigen toekomst gaan strijden. Ze zullen best ergens actief zijn, maar ik zag ze te weinig op 12 november. Over 20 jaar, als die millennials 40 of 50 zijn, hebben ze een gezin, zitten ze midden in een carrière en tegelijkertijd zitten ze met een heel groot klimaatprobleem. Het aantal demonstranten op 12 november bedroeg 84.000. Als de huidige twintigers ook volop gaan meedoen, komen we tot het dubbele. Kom op twintigers, wacht niet tot je opa en oma onder de groene zoden liggen.

Behalve demonstreren, bezoeken delegaties van Grootouders ook regelmatig Kamerleden, komen ze regelmatig bij elkaar en via petities, kleine demonstraties en degelijke rapporten hebben ze invloed op het maatschappelijke middenveld. Menig wereldwinkelier zal ondertussen opa of oma zijn. Mocht je belangstelling hebben meld je dan bij .

Hans Beerends 
 

--------------- // ---------------

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Wereldwinkels Nederland

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:


23 november 2023

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,
 

Geen interesse meer in onze nieuwsbrief? Klik hier om uit te schrijven

Email built with AcyMailing