Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 229

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 229
 
header van nieuwsbrief
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 229

 

Wereldwinkels steunen telers van Fairtrade Originalde kassen voor de chilipepers in Thailand met 3 mensen en spandoek
Verschillende wereldwinkels hebben er in 2023 weer voor gekozen met hun giften projecten van producentengroepen te steunen die telen voor Fairtrade Original. Fairtrade Original blikt terug op wat er afgelopen jaar in Thailand, Sri Lanka en Indonesië onder meer bereikt is dankzij hulp van de wereldwinkels. Wat voorbeelden:

Thailand, kassen voor kruidenboeren
In Thailand zijn met financiële hulp van de wereldwinkels van Pijnacker, Amsterdam en Rijssen acht kassen geplaatst. De wereldwinkels en Fairtrade Original hebben elk 50% van de financiering van de kassen op zich genomen. Fairtrade Original via een zachte lening aan de boeren die zij binnen twee jaar terugbetalen. In de kassen telen de producenten rode chilipepers. Deze kunnen daar beschermd groeien en worden niet aangetast door insecten zoals de beruchte Golden Fly. Ook zijn meer teeltcycli mogelijk in de kas, omdat het weer minder invloed heeft op de teelt. (zie foto)

Sri Lanka, hulp aan kokosnootboeren  
Al vanaf eind 2022 loopt bij Wereldwinkel De Bilt een ludieke klantenactie: klanten kunnen hun
stempelkaart inleveren voor de Sri Lanka actie in plaats van deze te verzilveren voor een nieuwe aankoop. De actie is een groot succes en loopt nog steeds door. Wereldwinkel De Bilt ondersteunt samen met haar klanten hiermee een project bij Sri Lankaanse kokosnootboeren rondom inkomensgeneratie en het beschermen van gewassen tegen wilde dieren. Zo ontving kokosnootboerin Pushpakanthi van de Fairtrade coöperatie SAFENet in het Zuiden van Sri Lanka van Wereldwinkel De Bilt een machine waarmee ze plantmateriaal kan versnipperen. Ook de vezelige basten van de kokosnoten worden gebruikt. Door dit te mengen met koeienmest wordt een natuurlijke compost geproduceerd die de boerin kan verkopen aan de andere leden van de coöperatie.

Wilde dieren zijn een groot probleem bij de telers van kokosnoten en kruiden in Sri Lanka. 60 tot soms wel 100% van de oogst kan daardoor verloren gaan. Fairtrade Original onderzoekt via haar lokale consultant samen met de boeren wat de meest effectieve manier is om de gewassen te beschermen tegen wilde dieren. Wereldwinkel Culemborg heeft dit gedurende de Fairtrade Week eind 2023 ondersteund. Wereldwinkel Gouda en Fairtrade Gemeente Gouda hebben in 2023 bijgedragen aan watermanagement bij kokosboeren in Sri Lanka. De boeren huren graafmachines voor het maken van geulen. Daardoor wordt regenwater vastgehouden en erosie voorkomen.

Martin Boon van Fairtrade Original laat weten dat ondersteuning van wereldwinkels ook in 2024 weer van harte welkom is.

Foto: de kassen voor de chilipepers in Thailand. Bron: Fairtrade Original


Purmerend schenkt 18.000 euro
PURMEREND – Wereldwinkel Purmerend heeft goed geboerd in 2023. En dat heeft geresulteerd in een hoog bedrag om te besteden aan giften: ruim 18.000 euro. Voorzitter Jeroen Adolfs is uiteraard erg blij met het resultaat. Dat is te lezen in een artikel op www.rodi.nl. Hij vertelt: “We hebben een winst gemaakt van twintigduizend euro. Trek daar de kosten vanaf en dan houd je een flink bedrag over dat we naar onze goede doelen konden overmaken. ” De meeste goede doelen konden een bedrag tegemoet zien van ruim 2000 euro. Uitschieter is de Atos Foundation, die 3500 euro ontving als bijdrage aan de bouw van een kleuterschool. De overige goede doelen zijn: Wereldtuin Westbeemster, Stichting Hakuna Matata, Stichting Santosh, Stichting Joy of Toy, Stichting Samen Succes, Stichting Asmik en Stichting Light for Asia.
Wereldwinkel Purmerend draait al jaren goed. De omzet van 2023 evenaarde die van het jaar daarvoor. Adolfs hoopt dat 2024 minstens net zo succesvol is als vorig jaar zodat er weer een mooi bedrag naar de goede doelen kan worden overgemaakt. “Aan de vele vrijwilligers van de wereldwinkel zal het niet liggen. Die blijven super gemotiveerd hun bijdrage leveren aan een eerlijker verdeling van de welvaart in de wereld.”

foto van wagentje van City HubAvonturen in hartje binnenstad
LEIDEN – In Leiden is de wereldwinkel zich aan het voorbereiden op de komst van de zero-emissiezone in de stad. Wereldwinkel Leiden zit namelijk in hartje binnenstad en gaat zeker te maken krijgen met het invoeren van deze zone. Om ervaring op te doen met de verschillende manieren waarop het vervoer van producten binnen de zero-emissiezone mogelijk is, maakte de wereldwinkel gebruik van het Probeertegoed, ingesteld door gemeente Leiden. Daarmee probeerde Wereldwinkel Leiden afgelopen maanden de dienstverlening uit van het groene vervoersbedrijf City Hub. Dat ziet er als volgt uit: aan leveranciers van de wereldwinkel wordt gevraagd hun producten af te leveren in de Rooseveltstraat en City Hub zorgt voor het vervoer – zero-emissie uiteraard – de stad in naar de wereldwinkel aan de Burgsteeg. Dat gebeurt met elektrische wagentjes.
Handig is dat City Hub de spullen op een afgesproken tijd naar de wereldwinkel brengt. Zo hoeven vrijwilligers niet buiten openingstijden op te komen draven om bestellingen aan te nemen. Marian Demoet van Wereldwinkel Leiden geeft aan heel blij te zijn met City Hub. “Onze contactpersoon, Regis Mbabazi, is altijd vriendelijk, denkt goed mee, en biedt zelfs aan om zware dozen voor ons in de lift te zetten. Belangrijk hoor, zo’n goede service, daar word je vrolijk van.”
Voorzitter Peter Paul Sloekers geeft aan dat het alleen best een dure zaak is, nu het Probeertegoed van de gemeente op is. ”Eigenlijk zouden we onze leveringen ook kunnen afstemmen met andere winkeliers in de Burgsteeg. Dan kun je per levering de kosten met elkaar delen, dat scheelt behoorlijk. Alleen moeten we even de tijd vinden om daar achteraan te gaan. Gelukkig is City Hub daar zelf ook heel actief in. Maar mochten ondernemers in de buurt dit lezen ….”

De wereldwinkeliers zien een groot voordeel in het instellen van de zero-emissiezone: de grote vrachtwagens gaan uit de smalle straatjes van de binnenstad verdwijnen. “Er staan hier af en toe joekels van vrachtwagens zo dicht tegen onze pui te laden en lossen, dat we niet eens de winkel in kunnen gaan. Ze rijden zelfs wel eens tegen onze deur aan. Je houdt je hart af en toe vast dat er geen ongelukken gebeuren. Ook wat dat betreft is het afleveren bij een hub voor de leefbaarheid en veiligheid in de binnenstad een hele verbetering.”

Foto: www.transport-online.nl


CarnavalssfeerEtalage van Wereldwinkel Made in carnavalssfeer
MADE – In het zuiden van het land raakt men zo langzamerhand in carnavalsstemming. Dat geldt ook voor sommige wereldwinkels. Zo richtten Wereldwinkel Made en Wereldwinkel Son en Breugel hun etalage in carnavalssfeer in: vrolijk en kleurrijk!

Foto: Wereldwinkel Made


Nieuwe laag verf en nieuwe huisstijl
NUENEN – In Wereldwinkel Nuenen is afgelopen tijd hard gewerkt. De vloer en de muren kregen een nieuwe laag verf en aan de wand en op de ruit prijkt nu de slogan van wereldwinkel.nu. De wereldwinkel was toe aan vernieuwing en besloot zich aan te sluiten bij wereldwinkel.nu en de daar aangeboden huisstijl toe te passen. Wereldwinkel Nuenen gaat zich vanaf nu, behalve voor fair trade, ook meer inzetten voor lokale sociale doelen.

Johnny Cashew gaat de grens over
NEDERLAND – Het gaat goed met de cashewnoten van Johnny Cashew. De Nederlandse start-up heeft in een investeringsronde 2,2 miljoen euro opgehaald. Met de investering, afkomstig van twee Nederlandse fondsen en een Britse partij, wil Johnny Cashew gaan opschalen en daarnaast uitbreiden naar het buitenland. Daarmee zet het bedrijf een belangrijke volgende stap in zijn missie om een einde te maken aan de onnodige omreis die cashewnoten doorgaans afleggen.
Want hoewel de helft van de wereldwijde cashews op het Afrikaanse continent groeien, reist meer dan 90 procent hiervan eerst naar Azië om daar gepeld te worden. Dit resulteert in een onnodige omreis van 12.000 tot 25.000 kilometers - en de bijbehorende uitstoot - voordat ze het land van consumptie bereiken. Door cashews lokaal in Tanzania te pellen en deze rechtstreeks naar Nederland te importeren, heeft Johnny Cashew de afgelopen paar jaar al meer dan 1.000.000 transportkilometers bespaard. Dit doet het merk samen met ruim 1.100 Fairtrade-gecertificeerde boeren in Tanzania en de pelfabriek van Mama Cashew, waar zo'n 600 banen werden gecreëerd. Deze cashewnoten zijn onder meer verkrijgbaar bij Albert Heijn, Picnic, Ekoplaza, de Wereldwinkels en bij Lidl onder het duurzame merk Way to Go. "De cashewmarkt in Nederland is niet zo groot dus als je volume en impact wil maken, moet je snel de grenzen over”, aldus Frank Wessels van Johnny Cashew. ”Een deel van het kapitaal gaat daarom naar de uitbreiding in het Verenigd Koninkrijk.”
Johnny Cashew is in de eerste plaats opgericht om de omreiscashew de wereld uit te helpen. Daarnaast zorgt het merk ook voor een leefbaar inkomen voor de boeren en verwerkt het verspillingsstromen in zogenaamde bijproducten.

COLUMN OVER ONZE WERELD VAN HOOP, STRIJD EN GLORIE

Opnieuw geslaagde klimaatactie op de A12
column (171) van Hans Beerends

Op zaterdag 3 februari zaten, stonden of lagen er weer honderden demonstranten op de A12 als protest tegen het feit dat de overheid, ondanks toezeggingen, gewoon doorgaat met het subsidiëren van bedrijven in de fossiele industrie. Voorafgaand aan die demonstratie schreef Asha ten Broeke, columnist bij de Volkskrant, een stuk waarin ze aangaf op welke absurde wijze Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, deze demonstratie tracht te dwarsbomen. Ik was verheugd over haar column en in een ingezonden brief naar de Volkskrant liet ik dat ook weten. Het is niet zeker of deze brief wordt geplaatst. In ieder geval wil ik jullie de tekst van de brief niet onthouden. Veel leesplezier en succes met alle wereldwinkelacties voor een gezond klimaat.

DE INGEZONDEN BRIEF

Alle lof voor de column van Asha ten Broeke van vrijdag 2 februari 2024. Het is inderdaad ‘van de pot gerukt’, zoals zij schrijft, hoe burgemeester van Zanen van Den Haag op subtiele wijze de klimaat-demonstratie op de A12 probeert te dwarsbomen. Hij handelt niet als een rechtse houwdegen. Hij heeft zelfs begrip, zo zegt hij, voor de inzet en motivatie van Extinction Rebellion. Maar door het bedreigen van het weghalen van kinderen, ouderen en rolstoelgebruikers frustreert hij de deelnemers en kan hij zich neerzetten als een bezorgde burgervader. Sterker nog, hij verwijt ER bewust kinderen en ouderen te gebruiken voor een mooi wegsleepplaatje in de pers. Nou ben ik zelf ook als ‘Grootouder voor het klimaat’ afgelopen najaar op de A12 gaan zitten en het wegslepen gebeurde professioneel en geen enkel kind of ouder kwam in gevaar. In feite is van Zanen tegen dit soort demonstraties, maar als echte liberaal wil hij het niet verbieden. ,,Laat ze demonstreren waar geen auto’s er last van hebben”, zegt hij. Eigenlijk zou hij de demonstratie willen verplaatsen naar een onbewoond eiland. Demonstratierecht staat dan overeind en niemand heeft er last van.

Demonstratie is echter per definitie confrontatie. Confrontatie tegen de overheid en delen van het bedrijfsleven die tegen beter weten in weinig tot niets ondernemen tegen de komende klimaatcrisis. De paus in zijn net vertaalde encycliek Laudate Deum uit in felle bewoordingen zijn zorg uit over de toekomst van onze planeet. ‘We staan op een kantelpunt’, schrijft hij. Ook de Dalai Lama en het hoofd van de Verenigde Naties Gugterres roept iedereen op zich in te zetten voor een leefbare aarde. Iedereen die een internationale positie bekleedt, is het er over eens dat we op een andere wijze moeten gaan leven. Alleen de veroorzakers: de multinationals en de banken alsmede de overheid die zich door deze commerciële organisaties laat aansturen, luisteren niet.

Je verantwoordelijkheid nemen betekent op dit ogenblik je aansluiten bij Greenpeace, Extinction Rebellion, Milieudefensie en/of Grootouders voor het klimaat. Allemaal organisaties die je kunt steunen via donaties, actie voeren en demonstreren. Door al deze acties wordt het mogelijk dat onze klein-kinderen over 20 tot 25 jaar een normaal leven kunnen leiden. Dat topfunctionarissen van multinationals als Shell en ING en andere op hoge winst gerichte organisaties door gaan met het klimaat te verzieken is schandalig. Sterker nog, het is een misdaad tegen de menselijkheid.

Met vriendelijke groet

Hans Beerends uit Amsterdam
Publicist over mondiale zaken en auteur van ‘De derde wereldbeweging, geschiedenis en toekomst’.


Hans Beerends 
 

 

--------------- // ---------------

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Wereldwinkels Nederland

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:


15 februari 2024

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,
 

Geen interesse meer in onze nieuwsbrief? Klik hier om uit te schrijven

Email built with AcyMailing