Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 231

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 231
 
header van nieuwsbrief
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 231

 

kalenderblad 29 februariEen presentje voor schrikkelkinderen  
HOUTEN/MAARSSEN – De wereldwinkels in Houten en Maarssen voelen mee met mensen die maar eens in de vier jaar jarig zijn. Daarom kregen schrikkelkinderen die op 29 februari de wereldwinkel binnenliepen een reep Tony’s Chocolonely.

Kerken betrokken bij wereldwinkels
HEILOO/LEEUWARDEN – Wereldwinkels en kerken, een goede combinatie. In Limmen kunnen bezoekers van de kerkviering van de Corneliusparochie op 9 en 10 maart na de viering fair trade artikelen van Wereldwinkel Heiloo kopen. Wereldwinkel Leeuwarden staat zondag 17 maart met een tafel met eerlijke producten in de hal van De Schakel, waar dan net een kerkdienst heeft plaatsgevonden. ‘Een mooie gelegenheid om in deze tijd van vasten en bezinning concreet een daad te stellen als het gaat om armoede en oneerlijke verdeling in onze wereld.’ Zo is te lezen in een krantenartikel.

Ik ga op reis en neem mee…ambachtsman in Burkina Faso aan het werk
MALI/NIGER/NEDERLAND – Nieuws van Tahoua Import. Afgelopen februari is Tahoua Import weer op reis geweest naar Burkina Faso voor het bezoek aan verschillende producenten. Deze reis werden giften meegenomen van Wereldwinkel Wittem, Heemstede, Pijnacker, Stein en Emmeloord. De giften bestonden uit beschermingsmaterialen voor de bronsgieters, vormen voor de zeepproductie, spullen voor de renovatie en inrichting van een atelier en een naaimachine voor de vrouwengroep van de Afrikaanse olifanten. Tahoua Import dankt de wereldwinkels hartelijk voor hun bijdrage.
Benieuwd welke weg producten uit Burkina Faso afleggen van grondstof tot showroom? Tahoua Import heeft speciaal voor klanten een video gemaakt van dit proces. Deze is te zien op deze instagram pagina

Foto: Tahoua Import


Actie voor Ghana
NOORDWIJKERHOUT - Wereldwinkel Noordwijkerhout vraagt dit jaar aandacht voor de Hand in Hand Community in Ghana. In de wereldwinkel zijn producten te koop die daar zijn gemaakt. In december hoopt de wereldwinkel een mooi bedrag te kunnen overhandigen aan het project. Op 16 april is in het Victorhuis een informatieavond over het project. De Hand in Hand Community is een leefgemeenschap voor inmiddels ruim 85 verstandelijk beperkte kinderen. Zij ontvangen hier verzorging en aangepaste ontwikkelingsprogramma’s. Zo is er een beschutte werkplaats waar jong volwassenen creatief bezig kunnen zijn. Zij maken onder meer sieraden. De verkoop daarvan ondersteunt het werk van de Hand in Hand Community.

Rechtzaak tegen Tony
DUITSLAND/NEDERLAND - Tony's Chocolonely moet van een Duitse rechter zijn repen met een op Milka lijkende verpakking uit de schappen halen. De zaak was aangespannen door Milka-moederbedrijf Mondelez. De gelijkenis was niet per ongeluk. Het Nederlandse chocolade bedrijf heeft bewust repen op de markt gebracht met wikkels die lijken op die van andere bekende chocolademerken zoals Milka, Ferrero, KitKat en Twix. Met de actie wil Tony's aandacht vragen voor de situatie van boeren die cacao produceren voor die andere merken, maar daarvoor niet eerlijk betaald krijgen. Tony's gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank, maar haalt in de tussentijd wel de repen uit de winkels. De andere chocolademerken zijn, in ieder geval voorlopig, geen rechtszaak gestart. De actie is geslaagd in de zin dat Tony’s er veel aandacht voor heeft gekregen.

COLUMN OVER ONZE WERELD VAN HOOP, STRIJD EN GLORIE

Links en rechts
column (173) van Hans Beerends

Links, rechts in de maat anders…? Ja, anders wordt de juffrouw kwaad, zo gaat het kinderliedje verder. Nou, zal dat wel meevallen, maar dat links/rechts uit de maat is gaan lopen is duidelijk. Voorbeeld: het is nu 40 jaar geleden dat in Den Haag 550.000 mensen demonstreerden tegen de kernwapens. Twee jaar later zetten 3.750.000 mensen hun handtekening onder een protestverklaring. Onder aanvoering van alle linkse en sociaalliberale partijen protesteerden Nederland voor de vrede. Zestig- en zeventigerplussers zullen zich dat nog goed herinneren. Thans ijveren Nederlanders van alle leeftijden voor meer bewapening teneinde de mogelijke bedreiging uit Rusland te weerstaan.

Op zijn 80e verjaardag vertelde Roel van Duyn, Provo en als tiener actief in de Ban de Bom beweging, dat hij nu pro NATO was. In zijn eind februari uitgekomen boek ‘Schoonvader van Poetins geheim agent’ pleit de ooit zo gedreven pacifist zelfs voor herinvoering van militaire dienstplicht en de bouw van meer atoomwapens. De misdaden van Stalin werden tot eind jaren 50 door de linkse communisten ontkend en hij werd geprezen als een groots staatsman. Thans worden de misdaden van Poetin door extreem rechtse partijen ontkend en hij wordt geprezen als groots staatsman.

In 1967 tijdens de zesdaagse oorlog tussen Israël en de Palestijnen stond heel Nederland en met name het linkse deel volledig achter Israël. De RAI stroomde vol met 15.000 sympathisanten en Den Uyl sprak: ‘In Israël is de democratie van het socialisme verwerkelijkt’. In Den Haag demonstreerden de jongeren van de PSP samen met Provo en de Socialistische Jeugd. Wie maar iets positiefs zei over de Palestijnen werd door de destijds vermaarde politiek commentator G.B.J Hiltermann uitgemaakt voor antisemiet. Thans wordt Israël volledig gesteund door extreem rechtse partijen, worden door liberaal rechtse partijen vraagtekens gezet en zijn het vooral (linkse) jongeren die demonstreren voor het Palestijnse volk. (De oorlogsmisdaad van Hamas van 7 oktober wordt door alle groepen veroordeeld).

Tenslotte: Ook in de man/vrouw verhouding zijn rechtse/conservatieve trends zichtbaar. Mochten in de jaren 60 en 70 minderheidsgroepen en jongeren zich afzetten tegen de regentenmaatschappij en voor vrouwenemancipatie, thans komt een anti-emancipatietrend naar voren.
Andrew Tate, oud kickboks kampioen, influencer, miljonair en bezitter van een dozijn dure auto’s laat via social media weten dat vrouwen hun plaats moeten weten, dat mannen gewoon de baas moeten zijn en dat vrouwen gedienstig moeten zijn, ook op seksueel gebied. Via TikTok werd zijn boodschap 17 miljard keer bekeken. Bij jonge mannen is hij zeer populair. Deze anti-feministische boodschap past ook weer in een ander uit de VS overgewaaid idee van de Tradwife. Tradwives zijn vrouwen die vertellen dat zij graag terug willen naar de oude positie van alleen maar huisvrouw zijn die zorgt voor man en kinderen. Niet alleen dat ze dat zelf in de praktijk brengen en via social media laten zien hoe fit en zelfbewust ze eruit zien, samen met hun mannen propageren zij ook met enig succes deze houding. Kortom, de emancipatie van vrouwen en jongeren, zo hoopvol ingezet in de jaren 60 en 70, krijgt nu te maken met conservatieve tegenacties.

Ik ben benieuwd hoe dat in Nederland beleefd wordt.

Hans Beerends 
 

--------------- // ---------------

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Wereldwinkels Nederland

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:


8 maart 2024

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,
 

Geen interesse meer in onze nieuwsbrief? Klik hier om uit te schrijven

Email built with AcyMailing