Wereldwinkel Borne kan verder BORNE - De dreigende sluiting van Wereldwinkel Borne is voorlopig afgewend. De wereldwinkel kon tijdens de jaarvergadering in maart maar liefst vijf nieuwe bestuursleden verwelkomen. In januari luidde de winkel de noodklok omdat het schortte aan opvolging voor het zittende bestuur dat er statutair al te lang zat. Het nieuwe bestuur geeft Wereldwinkel Borne de tijd om op zoek te gaan naar een jonger, toekomstbestendig bestuur en naar verjonging van het vrijwilligersbestand.
Verhuizing naar royaler pand WOUDENBERG/MAARN - De wereldwinkel Woudenberg-Maarn staat een verhuizing te wachten. Eind maart tekenden voorzitter Job van der Mijl en secretaris Els Muis het huurcontract waarmee de verhuizing naar de Koningin Emmastraat 2 in Woudenberg een feit is. De voorzitter is blij met de nieuwe locatie. "Het aantal vierkante meter is vrijwel gelijk aan wat wij nu hebben, het zijn er zelfs een paar meer, maar door een andere indeling oogt het straks allemaal iets royaler.” Het huurcontract heeft een looptijd van vijf jaar. Dat sluit aan bij de relatief hoge leeftijd van veel vrijwilligers. "Het is afwachten of zij over vijf jaar nog in staat zijn om in de winkel te staan”, aldus Van der Mijl. "Daarom hopen wij dat de nieuwe winkel de instroom van nieuwe vrijwilligers versterkt. Wij maken werkroosters van twee uur en dat maakt het voor mensen al gauw mogelijk om bij ons vrijwilligerswerk te doen”.
Spannende tijden HAVELTE – In Havelte beleeft de wereldwinkel spannende tijden. "Of we vinden een nieuw bestuur, of het stopt”, is te lezen in een krantenartikel. Meerdere bestuursleden moeten stoppen met hun werk vanwege gezondheidsredenen. De wereldwinkel in het Drentse dorp bestaat al 33 jaar. Foto: Wereldwinkel Havelte
In Memoriam Frans van der Hoff NEDERLAND – In februari is een van de grondleggers van de internationale fair trade beweging, Frans van der Hoff, overleden. Frans stond samen met Nico Roozen aan de basis van het Max Havelaar keurmerk voor eerlijke koffie, wat wij nu kennen als Fairtrade Nederland. Fairtrade Nederland publiceerde een In Memoriam voor deze bijzonder man. Deze is hier te lezen: klik hier.
COLUMN OVER ONZE WERELD VAN HOOP, STRIJD EN GLORIE
Jan Pronk column (175) van Hans Beerends |
Jan Pronk, activist, politiek analist, minister en hoogleraar schreef honderden artikelen, tientallen boeken en beleidsnota’s. Daarboven op schreven tientallen publicisten over hem en over zijn werk. Ellen Mangnus, journalist, ontwikkelingswerker en docent internationale betrekkingen las alles, praatte twee jaar lang maandelijks met hem en het resultaat is een boeiend inzicht in de politieke acties, zijn strategie en ideologie inclusief alle voor- en tegenvallers. Het boek heeft niet toevallig de naam gekregen ‘Kijk niet weg’. Volgens Pronk is dat wegkijken een belangrijke oorzaak van het probleem. Niet iedereen kan politicus of activist worden maar wil de politiek iets bereiken dan moet er een draagvlak zijn en het zelfgenoegzame negeren van de problemen door het publiek maar ook door veel politici vertraagt de oplossing. Pronk komt uit een christelijk nest en uitgaande van christelijke normen van naastenliefde en betrok-kenheid komt hij bij de socialistische Partij van de Arbeid. Het is voor mij en vele anderen een herken-bare weg. Velen uit de naoorlogse generatie omhelzen die normen maar constateren dat die normen nauwelijks een rol spelen in de bestaande kerken, laat staan in de politieke partijen die de naam christelijk dragen, en komen zodoende in de jaren 70 bij de wereldwinkels, derde wereldgroepen en milieubeweging terecht. Pronk was de eerste minister die ontwikkelingshulp serieus aanpakte. Hij verhoogde de 0,7 % van het BNP en stelde humanistische criteria vast waar de hulp aan moest voldoen. ‘Linkse hobby’s’, sneerde de rechtse oppositie . Daarnaast zorgde hij ervoor dat via de NCO tegen de 200 mensen 15 jaar lang konden werken voor derde wereldorganisaties.
Wat uit het boek ook sterk naar voren komt, is dat Pronk het soort politicus die je thans nauwelijks nog tegenkomt. De huidige politici zijn in het algemeen fatsoenlijke mensen die plichtsgetrouw hun werk doen, maar het blijft een baan. Daarvoor en daarna hebben ze andere banen die ze ook plichtsgetrouw vervullen. Voor Pronk is zijn baan een levensvervulling, of het nu is als Tweede Kamerlid, minister,VN functionaris of gewoon Chiliactivist. Nu nog, als 80-plusser, schrijft hij, houdt hij lezingen, doceert en praat hij met jonge mensen waarvan hij aanneemt dat ze in zijn voetsporen actie zullen voeren. Het boek is niet per se een biografie, het is meer een beschrijving hoe iemand vanuit een diep gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid elke mogelijkheid gebruikt om te komen tot een rechtvaardige maatschappij. Ellen Mangnus zat maandelijks naast hem, stelde kritische en indringende vragen en luisterde vervolgens naar de betogen van Pronk. Dit alles heeft zij opgeschreven en het mooie is dat zij het op zo’n manier heeft geschreven dat je als lezer het gevoel hebt meeluisterend naast haar te zitten. Kortom, voor wie enig inzicht wil hebben in de gevoelswereld van een politiek en maatschappelijk geëngageerde man is dit boek een aanrader.
Ellen Mangnus Kijk niet weg -in gesprek met Jan Pronk Uitgever Lemniscaat Afbeelding: Lemniscaat
Hans Beerends
--------------- // ---------------
Deze nieuwsbrief is een uitgave van Wereldwinkels Nederland Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via: 10 april 2024
|