Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 234

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 234
 
header van nieuwsbrief
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 234

 

Fair Fashion Days
logo Sari Fair FashionPIJNACKER - Wie een eerlijke voorjaarsgarderobe aan wil schaffen, kon begin april vijf dagen lang terecht bij Wereldwinkel Pijnacker. Van dinsdag 9 tot en met zaterdag 13 april hield deze wereldwinkel de voorjaarseditie van de Fair Fashion Days, met een groot aanbod duurzame kleding en accessoires, geproduceerd met respect voor mens en milieu. De kleding werd geleverd door Sari Fair Fashion uit Dalfsen.
Sari Fair Fashion heeft niet alleen een winkel in Dalfsen, maar er is ook een Sari winkel in Joure en in Langedijk. Daarnaast verkoopt Wereldwinkel Nijverdal een collectie Sari kleding. Wie online eerlijke kleding wil shoppen, kan dit doen via de webshop van Sari Fair Fashion. Een kijkje nemen: klik hier.  

Afbeelding: Sari Fair Fashion


Tradities in de Fairtrade Week
DIEVER/HAVELTE - De Fairtrade Week is dit voorjaar van 4 tot en met 12 mei. In Diever wordt deze week traditiegetrouw begonnen met het hijsen van de Fairtradevlag voor het gemeentehuis. Ook traditie is, dat in de wereldwinkels in Diever en Havelte speciale acties zijn. Wereldwinkel D-Fair heeft gekozen voor het thema hergebruik en geeft korting op producten gemaakt van scrap metaal.
Ook de supermarkten in Diever en Havelte houden acties met fair trade artikelen.

Verhuizing uit het centrum
RIDDERKERK – Na 32 jaar verdwijnt Wereldwinkel Ridderkerk uit het centrum. De wereldwinkel verhuist naar een goedkopere locatie, een kiosk op het Dillenburgplein in Slikkerveer. Winkelcoördinator Truus Luijendijk geeft aan dat de winkelruimte aan de Schoutstraat te duur wordt. “De verkopen wegen nauwelijks op tegen de huur en andere kosten”, aldus Truus. De Schoutstraat was eerst een hele mooie locatie, maar naarmate het winkelcentrum zich verder ontwikkelde, kwam de wereldwinkel steeds meer uit de loop te zitten en werd de aanloop van klanten minder.

Poster Wereldwinkel RidderkerkBij de zoektocht naar een andere locatie kreeg de wereldwinkel hulp van de gemeente. De kiosk op het Dillenburgplein is vorig jaar door de gemeente aangekocht en Wereldwinkel Ridderkerk heeft de zekerheid er tenminste twee jaar kunnen zitten. Qua oppervlakte gaat de wereldwinkel er op achteruit. De nieuwe winkel is 50 vierkante meter, de helft van de oude winkel. Toch kunnen alle stellingkasten meeverhuizen. “Het betekent wel dat we alles dichter op elkaar moeten presenteren. Maar we houden wel een volwaardig aanbod”, vertellen de bestuursleden. De kleinere ruimte zal geen effect hebben op de jaarlijkse kerstpakkettenproductie van Wereldwinkel Ridderkerk. Gezien de hoeveelheid werd hiervoor al gebruikgemaakt van een kerkzaal en dat zal niet veranderen. Het bestuur is blij dat de wereldwinkel in Ridderkerk kan blijven bestaan. En hoopt dat veel klanten de nieuwe wereldwinkel zullen vinden.
De feestelijke opening van de nieuwe winkel is op vrijdag 26 april.

Foto: Wereldwinkel Ridderkerk


feest poster Wereldwinkel WassenaarHieperdepiep hoera!
WASSENAAR - Dit jaar bestaat Wereldwinkel Wassenaar 40 jaar. Wat ooit begon met de verkoop van koffie en thee vanuit een caravan, groeide al snel uit tot een echte winkel. “Na wat omzwervingen zijn we nu al een aantal jaren gehuisvest in een mooi pand in de Rijnsburgpassage, tegenover de Bibliotheek”, vertelt Margriet Pauw. “Wassenaarders en ook klanten uit de wijde omtrek
weten ons te vinden. Het artikelenbestand is afgestemd op onze clientèle, die heel divers is. Met onze ruim 25 vrijwilligers draait onze Fairtrade Giftshop op volle toeren en gaan we met goede moed de toekomst in.” Wereldwinkel Wassenaar viert deze mijlpaal op verschillende manieren door het jaar heen. Margriet: “Als eerste is er bij stilgestaan op de nieuwjaarsbijeenkomst voor de vrijwilligers. Maar ook bij de jaarlijkse medewerkersavonden zullen we stilstaan bij het 40-jarig bestaan. Gedurende de hele maand juni is er voor onze klanten een win-actie, met als hoogtepunt een feestelijke middag op 28 juni".

Afbeelding: Wereldwinkel Wassenaar


Gelijkwaardige handel is de sleutel
INTERNATIONAAL – Handel stond weer in de schijnwerpers: onlangs kwamen ministers uit heel de wereld in Abu Dhabi ervoor bijeen, maar de deelnemers uit het maatschappelijk middenveld zijn toen de mond gesnoerd. Niet eerder is hun vrijheid bij de Wereldhandelsorganisatie zo ernstig ingeperkt. Elles van Ark en Karin van Boxtel bekijken in een artikel van Vice Versa hoe het anders kan.
Meer lezen: klik  hier.

COLUMN OVER ONZE WERELD VAN HOOP, STRIJD EN GLORIE

Hulp uit toerismewinst
column (176) van Hans Beerends

Vanaf het moment van dekolonisatie in de jaren 60 nam het aantal toeristen naar de voormalige koloniën, nu derde wereld geheten, drastisch toe. Ontwikkelingswerkers en derde wereldactivisten stonden daar ambivalent tegenover. Toeristen joegen de prijzen ter plekke omhoog. Ze profiteerden van de armoede en gezien hun ‘westerse’ rijkdom kwamen ze gewild of ongewild in een elitaire positie ten aanzien van de arme bevolking. Van de andere kant leverde het ook inkomsten en bovendien waren er steeds meer toeristen die, geconfronteerd met de armoede, iets wilden doen. Ze sloten zich aan bij bestaande ontwikkelingsprojecten of startten zelf een project en thuisgekomen spoorden ze familie, kennissen, vrienden en uiteindelijk iedereen aan om een project financieel te steunen. In tweede instantie vroegen c.q. eisten ze vaak van de Nederlandse regering om meer geld vrij te maken voor arme landen.

Twijfel, cynisme en ambivalentie bij derde wereldactivisten veranderde in ‘gunst van de twijfel’, door-lopend naar enthousiasme en aanmoediging voor positieve projecten. Dit soort projecten ondersteunt – hoe klein ook – de strijd tegen armoede. Maar minstens zo belangrijk; ze versterken een politiek draag-vlak waar politieke partijen en organisaties uit het maatschappelijk middenveld gebruik van kunnen maken.

Naarmate het aantal particuliere projecten toenam, ontstond de behoefte om onderling te discussiëren over effecten en ‘politieke’ risico’s bij het steunen en opzetten van projecten. Op de jaarlijkse bijeenkomst van particuliere projecten ontmoet men elkaar, luistert men naar sprekers en moedigt men elkaar aan. Verleden jaar was ik als gast en spreker op de jaarlijkse bijeenkomst en ik werd geïnspireerd door het enthousiasme en de werklust van al die vrijwilligers. Een van de vrijwilligers met wie ik intensief sprak was Ruud Snoeker, voorzitter van de Stichting Ondersteuning Positieve Acties. Dat gesprek beperkte zich niet tot die dag maar zette zich enkele malen voort in mijn stamcafé in Amsterdam.

Ruud vertelde mij hoe het project in 2008 begon toen twee reizigers, Fabienne Kozel en Hans Zwiggelaar, samen met dorpsbewoners een toeristenlodge bouwden aan het meer van Malawi en de winst die dit toeristenproject opbracht gebruikten om allerlei sociale projecten te steunen. Het is een breed scala van projecten: onder anderen steun aan leerlingen die naar de middelbare school willen, computerles aan vrouwen die vervolgens daar een beroep van maken, een jeugdhonk voor kleuters, de traditionele waterpomp, toegang tot medische voorzieningen en nog veel meer.

Typerend voor de hulp is dat zij geen pleisters plakt maar projecten steunt en opzet die blijvend positief en winstgevend zijn. Een van de projecten is ook het geven van Waka lampen. Dat zijn lampen die opgeladen worden door zonne-energie. Wat is de wereld toch klein, dacht ik. Waka lampen zijn namelijk uitgevonden door Maurits Groen, een man waarmee ik eind jaren 80, destijds als voorzitter van de ‘Honger Hoeft Niet’ campagne, effectief mee samenwerkte.

Om alles te blijven bekostigen is veel geld nodig en omdat de grote hulpfondsen vooral investerings-projecten financieren zijn het bestuur en de vele vrijwilligers afhankelijk van de giften van andere organisaties, particulieren, vrienden en familie en inzamelingen door actiegroepen. Tot nog toe lukt dat aardig, maar Ruud en andere bestuursleden en vrijwilligers moeten daar veel werk voor verzetten. Aardig om te weten is dat Wereldwinkel Nieuwkoop bij haar opheffing het winstbedrag dat zij overhield aan de stichting gegeven heeft. Misschien overbodig om te zeggen maar geen van deze mensen ontvangt een honorarium of onkostenvergoeding. Stichting Ondersteuning Positieve Acties is een van de vele particuliere projecten die een zinnige bijdrage levert aan de nog steeds noodzakelijke strijd tegen armoede en Ruud Snoeker is de voorzitter. Hij was erg blij met de gift van wereldwinkel Nieuwkoop en stiekem hoopt hij dat nog meer wereldwinkels dit voorbeeld volgen. Voor meer inlichtingen kan iedereen terecht bij .

Tenslotte eindig ik met Ruud veel succes toe te wensen en ook alle wereldwinkels, die nu al meer dan 50 jaar vooraan staan bij de strijd tegen armoede en onderdrukking, wens ik veel succes, plezier en doorzettingsvermogen.

Hans Beerends 
 

--------------- // ---------------

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Wereldwinkels Nederland

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:


22 april 2024

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,
 

Geen interesse meer in onze nieuwsbrief? Klik hier om uit te schrijven

Email built with AcyMailing