Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 235

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr 235
 
header van nieuwsbrief
 

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 235

 

Kledingruilbeurs
NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL – Wereldwinkel Nieuwerkerk aan den IJssel houdt zaterdag 11 mei een beurs waar mensen kleding kunnen ruilen. Met deze beurs sluit de wereldwinkel aan bij het thema van de Fairtrade Week: Fair Fashion. Het motto van de ruilbeurs is: ‘Lever schone kleding in en vul je kledingkast aan!’. Mensen kunnen op twee momenten eerder in de week kleding inleveren en krijgen per ingeleverd kledingstuk een fiche waarmee ze op het evenement zelf kleding kunnen aanschaffen. De kledingruilbeurs is van 14 tot 16 uur in de Josephparochie.

Twee feestjes in één
WOERDEN – In Woerden vierde de wereldwinkel op Koningsdag haar 45e jubileum. Dat was een geslaagd feestje, laat de wereldwinkel weten. "Ondanks de regen in de ochtend kwamen er veel mensen langs onze kraam, die van onze traktaties, een tompoesje en een glaasje Kumasi genoten. Veel mensen wilden meer weten over het werk van de wereldwinkel. In de middag kwam de zon ook nog erbij. Onze scherp geprijsde artikelen waren goed in trek. Flink wat mensen deden mee aan onze prijsvraag. Er blijken circa 25 miljoen gezinnen, verspreid over 50 landen in de wereld, afhankelijk te zijn van de koffieteelt! Er was één persoon met het goede antwoord en deze ontvangt binnenkort van ons een leuk verrassingspakket ....’’

monteren van speltjeLintje voor voormalig voorzitter
WERELDWINKEL ASSEN - De voormalig voorzitter van Wereldwinkel Assen, Jaap Pastoor, die in november 2023 afscheid nam, kreeg onlangs een lintje uitgereikt. Jaap Pastoor was bijna 25 jaar onafgebroken in touw voor Wereldwinkel Assen. Hij was lokaal heel actief, ‘Jaap is de winkel!’ werd wel gezegd. Ook was hij regionaal actief voor de wereldwinkels en een goede bekende in Groningen en Noord-Drenthe.
Ook op andere manieren was Jaap betrokken bij de gemeenschap, onder meer voor de kerk, op een school en als stadsgids. Deze inzet leverde hem 26 april een Koninklijke onderscheiding op en een benoeming tot lid van de Orde van Oranje Nassau. Velen kwamen naar het gemeentehuis om dit heugelijke feit met Jaap te vieren.

Afbeelding: Wereldwinkel AssenFairtrade Week in Dronten
DRONTEN – Ook Wereldwinkel Dronten haakt aan bij de Fairtrade Week. Zaterdag 11 mei staat de wereldwinkel met een kraam in de stad en ook is er een modeshow met eerlijke kleding. Liefhebbers kunnen producten proeven en daarnaast treedt een band op. De dag vindt plaats in het kader van de Fairtrade Week van Netwerk Duurzaamheid Dronten. Het netwerk meldt dat de bedrijven en winkels van de Eerlijke Winkelroute van 6 tot en met 12 mei extra aandacht besteden aan hun assortiment. Daarbij ligt de nadruk op kleding. Woensdag 8 mei is bovendien een bijeenkomst voor bedrijven en organisaties bij Bocca Coffee in Dronten. Tijdens deze avond worden tips en ervaringen over eerlijke handel gedeeld. Voor het basisonderwijs is een lesbrief samengesteld over eerlijke kleding.

Fairtrade Festival
BERGEN – Met een Fairtrade Festival rondom de Ruïnekerk viert Wereldwinkel Bergen op 11 en 12 mei haar 35-jarig bestaan. Het wordt een kleurrijke markt met bijzondere deelnemers en inspirerende producten. Er zijn standhouders met biologische bloembollen, divers handwerk en werk van designers. Kinderen kunnen zich in allerlei wereldse kleuren laten schminken, er is ook een imker met een keur aan honingproducten en er zijn kraampjes met vintagespullen. Daarnaast is de stichting Herenboeren Duinstreek op de markt aanwezig.
Naast het festival hoort ook de vertoning van twee documentaires bij de viering van het 35 jarige jubileum van de wereldwinkel. Zaterdag 11 mei zijn deze in Filmtheater Cinebergen. De film ‘Onder het Maaiveld’ laat zien wat er moet gebeuren met de bodem, door zich te concentreren op de wereld om ons heen en die direct onder onze voeten. Met de tweede film snijdt de organisatie het gevoelige thema kernenergie aan. De film ‘Nuclear Now’ van Hollywood-regisseur Oliver Stone gaat in op de voortdurende angst voor kernenergie en de misinformatie die er over heerst.

Lidl gaat leefbaar loon betalen
DUITSLAND/NEDERLAND – Hoera voor de Lidl. Deze supermarktketen gaat als eerste retailer het personeel van bananenplantages een leefbaar loon betalen. Het gaat om circa 10.000 arbeiders van meer dan 200 bananenplantages die een beter salaris zullen krijgen. De Duitse discounter stapt in samenwerking met non-profitorganisatie The Sustainable Trade (IDH) over naar het principe van de 'Living Wage'-bananen. Vanaf volgend jaar betaalt Lidl dit leefbaar loon voor de ingekochte bananen. De consumentenprijs van de biologische Fairtrade-bananen en de bananen met het Rainforest Alliance-certificaat gaan vooralsnog niet omhoog, benadrukt de supermarktketen.
stapel bananen
Dagblad Trouw schrijft dat in de voorbije vier jaar voor ieder land in kaart gebracht wat een adequaat leefbaar loon is.
IDH ontwikkelde bovendien een rekenmodel waarmee supermarkten en consumenten per land en per plantage in kunnen zien wat er aan arbeidskosten betaald dient te worden. IDH hoopt dat op korte termijn meer supermarkten het voorbeeld van Lidl volgen en overstappen op Living Wage-bananen. 

Afbeelding: Pixabay

COLUMN OVER ONZE WERELD VAN HOOP, STRIJD EN GLORIE

Waarom is het niet altijd lente?????
column (177) van Hans Beerends

Mensen die al schrijvend, demonstrerend, eerlijke handel bedrijvend of op wat voor wijze dan ook acties uitvoeren voor het bevorderen van een betere wereld, moeten ook kunnen genieten van alles
wat nu nog mooi, verfrissend en harmonieus is. Vandaar deze keer een column over de Lente. Lente, Lente, Lente. Narcissen spuiten de grond uit, wilgenkatjes gluren schichtig rond, koeien dansen in de wei en ik wandel op het Museumplein en voor mij is het vandaag Bloesjesdag. Bloesjesdag is voor mij de dag dat bejaarde broze breekbare dametjes met brocante bloesjes aan op een bankje zitten. Op het plein zaten er drie naast elkaar. ,,Mmmmmmm, heerlijk”, kroelde de meest breekbare en zich half tot mij richtend zuchtte ze: ,,Ach, waarom is het niet altijd lente?”

Goeie vraag, dacht ik. Ja, waarom is het niet altijd lente? Wat is nu eigenlijk de meerwaarde van de
andere seizoenen? Zomers puf je van de warmte, in de herfst zet je je kraag op en ‘s winters steek je de kachel aan, waardeloos. Wie heeft dat verzonnen?

Vroeger op school heb ik geleerd dat God de vader de wereld in zes dagen had geschapen en na afloop zag Hij dat het goed was. Einde verhaal, discussie gesloten. Maar was dat nou wel zo goed? Waarom winter, herfst en zomer? De eerste mensen wisten niet beter, maar stel dat God gezegd had: ,,Nou, wat willen jullie? Zeg het maar. Alleen maar lente of de hele serie?” Of stel dat er naast God de Vader ook nog een God de Grootvader en een God de Grootmoeder was geweest en stel dat die ook wat in te brengen hadden. Nou, die hadden zeker voor de eeuwige Lente gekozen. Maar omdat dat allemaal niet gebeurd is, zitten we nu opgescheept met zo’n heel kort Lentetje. Waar is het voor nodig? Met de temperatuur van een doorsnee lentedag groeit het graan en de sla ook wel en waarom moeten na de zomer alle bladeren er af? Gewoon verspilling van energie. En dan die stomme sneeuw. Even leuk, vooral dat sneeuwballen gooien, maar met een weekje leukigheid heb je het wel gezien.

Nee, ontluiken, ontluiken, het eeuwige ontluiken, dat is het enige dat telt. Een mooi woord ook ‘Ontluiken’. Ik ontluik, hij ontluikt, zij ontluikt, zij zijn ontloken, neurie ik een beetje voor mij uit. Oh het is een wonder, ‘t is een wonder bovenwonder dat wij beide zijn ontloken, hi hi hi, ha ha ha, ik stond er bij en ik ke…… Drie brocante bloesjes staarden me vol verbijstering aan. Oh God, dacht ik, het voorjaar is in mijn bol geslagen. Ik zit te raaskallen. Wat nu? Op dat moment barstte vlak voor mijn neus een narcis helemaal open. Eerst was het nog een rechthoekig geel doosje en dan Wham, Whap, een volle stralende zonnige voorjaarsgroet. Op dat moment begreep ik ook waarom het toch goed was dat er ook nog zomer, herfst en winter bestaan. Het is de verrassing! Stel dat er nooit die altijd terugkerende verwondering was, dat het altijd lente was, dat zou toch geen echte lente zijn?

Na zes dagen scheppen zag Hij dat het goed was. En na al dat gepeins, al dat geneurie en al dat gekke gedoe van mij, zie ik nu ook dat het goed was.


Hans Beerends 
 

--------------- // ---------------

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Wereldwinkels Nederland

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:


5 mei 2024

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl ,
 

Af

Email built with AcyMailing