Klussen en verbouwen TILBURG - Na maanden van verbouwen, klussen en inrichten was het maandag 29 juli zover, de vernieuwde Wereldwinkel Tilburg werd heropend aan de Nieuwlandstraat 39. Foto: Wereldwinkel Tilburg
Wasbaar maandverband KENIA - Bo Cornelissen van Producentenreizen Kenia deelde in juni 625 sets wasbaar maandverband uit in Nakuru. Tijdens de reizen die Bo organiseert worden verschillende fair trade projecten bezocht waaronder een vrouwengroep die dit maandverband produceert. Het belang hiervan is groot; de meerderheid van de Keniaanse vrouwen heeft niet elke maand geld voor maandverband of tampons. Veel schoolgaande meiden missen daarom maandelijks meerdere dagen school. Een set wasbaar maandverband kost 7 euro en gaat drie tot vier jaar mee. Doordat verschillende wereldwinkels donaties hadden gedaan, konden in totaal menstruatieproducten ter waarde van ruim 4.500 euro worden gedoneerd.
Derde verhuizing NIJVERDAL – De vrijwilligers werden er een beetje ‘flauw’ van, is te lezen in dagblad Tubantia, en dat is begrijpelijk. Wereldwinkel Nijverdal verhuisde namelijk maar liefst drie keer in twee jaar tijd. Begin augustus was het weer zover. De wereldwinkel verhuisde toen naar het Keizerserf, hopelijk een plek waar de winkel duurzaam kan settelen. Het viel niet mee om een nieuwe plek te vinden, maar het is Wereldwinkel Nijverdal toch gelukt. De vrijwilligers zijn blij met de nieuwe locatie. „Ik ben verschrikkelijk blij dat we deze ruimte kunnen huren. Het is namelijk voor onbepaalde tijd. Dit pand ligt bovendien aan het gedeelte van het Keizerserf dat deel uitmaakt van het winkelachtje, de centrale winkelroute van Nijverdal”, zegt voorzitter Mannes Borkent. Het pand is wel wat groot met een oppervlakte van 285 vierkante meter. Er zijn scheidingswanden geplaatst om de energiekosten te beperken. En wellicht wordt de overtollige ruimte t.z.t. verhuurd aan derden of wordt het gebruikt als kantoor en opslagruimte.
Foto: Wereldwinkel Nijverdal
Laatste wereldwinkel in Zeeuws-Vlaanderen OOSTBURG - De laatste wereldwinkel in Zeeuws-Vlaanderen, in Oostburg, gaat eind dit jaar dicht. Wereldwinkel Oostburg kampt met een tekort aan medewerkers. De redding zou zijn als er in de komende maanden zes, zeven vrijwilligers op de stoep staan aan het Raadhuisplein in Oostburg. ,,Maar de hoop op nieuwe vrijwilligers leeft echter nauwelijks”, aldus voorzitter Carien Bolijn.
Groei biologisch gecertificeerde textiel INTERNATIONAAL – De biologische textielsector groeit. De Global Organic Textile Standard (GOTS) meldt in hun jaarverslag dat in 2023 14.676 fabrieken in 89 landen gecertificeerd zijn door de 25 geregistreerde organisaties. Dit is 8% meer dan in 2022. Meer lezen kan op de volgende website: klik hier
COLUMN OVER ONZE WERELD VAN HOOP, STRIJD EN GLORIE
Hoogleraar maatschappelijke verandering column (181) van Hans Beerends |
Deze column sluit aan bij de vorige column, namelijk bij de bespreking van het boek van Wijnand Duyvendak: ‘Recept voor maatschappelijke verandering’. Het bijzondere van dat boek is dat het zich niet beperkt tot een historische opsomming van activiteiten maar dat het heel specifiek aangeeft aan welke criteria een actie moet voldoen wil zij slagen. Ik noemde het daarom ook een lesboek actievoeren. Na het schrijven en plaatsen van de recensie gingen mijn gedachten verder en die gedachten wil ik met de wereldwinkels delen.
Maatschappelijke verandering zou een vak moeten worden op middelbare scholen. Het zou dan in de plaats komen van het vak maatschappijleer (of daarnaast). Dit laatste vak, ook interessant, gaat namelijk niet verder dan het belichten van de feiten terwijl het vak maatschappelijke verandering mensen leert welke handelingen je kan uitvoeren samen met anderen om een maatschappelijk probleem daad-werkelijk op te lossen.
Les daarin zou door de conservatieve oppositie opgevat kunnen worden als politieke beïnvloeding, maar dat klopt niet. Het zou inderdaad het geval zijn als het gaat om onderwerpen als onderwijs, belasting, buitenlandse politiek et cetera, want daar kunnen mensen heel verschillend over denken. Op het gebied van milieu en vooral klimaat is dit echter niet meer het geval. Het klimaat- en milieuprobleem wordt namelijk door links en rechts onderkent. Men handelt er wel niet naar maar niemand, op een enkele malloot na, vindt het onzin. Er is hoogstens een verschil of men het snel wil oplossen of traag. Het probleem heeft zich dus grotendeels kunnen onttrekken aan de traditionele scheiding tussen links en rechts. Vandaar dat het als objectieve voorlichting gegeven kan worden. De leermeester zal dan ook liever geen activist zijn maar gewoon een vakman die alles bestudeerd heeft op dit gebied. Je zou het kunnen vergelijken met seksuele voorlichting op scholen. Ooit werd het door sommigen gezien als uiterst linkse opdringerigheid, thans is het een gewoon vak.
Om genoeg leraren maatschappelijke verandering te kunnen krijgen, is het wellicht noodzakelijk een academische vorming op dit terrein te verwezenlijken. Onder auspiciën van Milieudefensie of meerdere milieubewegingen zou een bijzonder hoogleraar maatschappelijke verandering aangesteld moeten worden. Tot zover mijn gedachten. Ik heb deze gedachten doorgezonden naar de milieubeweging maar in deze vakantietijd waren er even te weinig mensen om daar goed over door te denken. Omdat ik het hoogst belangrijk vind, hoop ik dat er onder de wereldwinkeliers mensen zijn die goede contacten hebben met de academische wereld en deze contacten willen en kunnen gebruiken om deze boodschap te laten doordringen.
Tenslotte wens ik iedereen een goede vakantie.
Hans Beerends
--------------- // ---------------
Deze nieuwsbrief is een uitgave van Wereldwinkels Nederland Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via: 10 augustus 2024
|