Schenking na opheffing BUNSCHOTEN-SPAKENBURG – Wereldwinkel Bunschoten-Spakenburg hield 25 september jl. haar laatste ledenvergadering, nadat de winkel in augustus 2023 de deuren sloot. Omdat een doorstart er niet in zit, stond er op de agenda maar één agendapunt: het opheffen van de vereniging. Wat daarna nog restte was stemmen over naar welk goed doel het resterende saldo van de wereldwinkel zou gaan. Daarbij kwam de Voedselbank Bunschoten als favoriet bij de vrijwilligers naar voren. Bij de over-handiging van de cheque waren coördinator Lub Bos en medewerker Wouter Hopman van Voedselbank Bunschoten een beetje beduusd. Want het bedrag bleek, met 9100 euro, aanzienlijk hoger dan ze hadden verwacht. Lub Bos sprak in zijn dankwoord de hoop uit dat het zou lukken om voor dit geld vooral fair trade levensmiddelen aan te schaffen, zodat op die manier recht werd gedaan aan de doelstellingen van de wereldwinkel. Met de overhandiging van de cheque komt na 53 jaar aan het wereldwinkeltijdperk in Bunschoten-Spakenburg definitief een eind.
Geen opvolger voor kraam KROMMENIE/WORMER - De kraam van Wereldwinkel Krommenie stond jarenlang op de markt in Wormer, maar dat gaat na oktober hoogstwaarschijnlijk stoppen. Er is geen opvolger gevonden voor Wim Kruithof, die de kraam al 17 jaar draait. De idee voor de kraam ontstond ruim 30 jaar geleden toen een bewoonster van Wormer een wereldwinkel in het dorp mistte. Via Wereldwinkelwinkel Krommenie begon zij een verkooppunt op de markt in Wormer. Dit heeft zij twaalf jaar gedaan, waarna Wim Kruithof het stokje overnam. De kraam werd voor 50 % gesubsidieerd door gemeente Wormerland. Omdat er geen nieuwe opvolger gevonden is om de kraam staande te houden, ziet het ernaar uit dat de kraam van de wereldwinkel stopt.
Foto: Wereldwinkel Krommenie
Drie giften HOOFDDORP – De wereldwinkel in Hoofddorp kon eind september uitpakken met een paar mooie donaties. Drie kleinschalige projecten in Malawi, Kenia en Ghana ontvingen elk een bedrag van 1500 euro. De vertegenwoordigers van de Nederlandse vriendenstichting waren er blij mee, en ook Amos uit Nairobi, Kenia kon online zijn dank uitspreken.
De laatste maanden ZEVENAAR – Nog een paar maanden en dan is het gedaan met Wereldwinkel Zevenaar. Op 31 januari 2025 sluit de winkel definitief. Met pijn in het hart heeft het bestuur besloten dat dit de juiste keuze is. Bestuurslid Gerard Broersen vertelt: “De afgelopen tweeënhalf jaar hebben we met medewerking van de verhuurder veel nagedacht en gepraat over hoe verantwoord verder. We hebben gewerkt aan een nieuwe uitstraling en verjonging van de winkel, maar ondanks al deze inspanningen en met het aflopen van het huurcontract, stonden we opnieuw voor de vraag - wat is wijsheid? Er restte ons een ongemakkelijke conclusie: loslaten. Concreet betekent het dat wij de winkel definitief sluiten op 31 januari 2025. In de maand januari prikken we een datum waarop wij alle vrijwilligers en oud medewerkers uitnodigen om de geschiedenis van de winkel te vieren en definitief afscheid te nemen.” De mensen achter Wereldwinkel Zevenaar zijn trots op wat de wereldwinkel bereikt heeft. Tenslotte was Wereldwinkel Zevenaar bijna veertig jaar dé wereldwinkel van regio de Liemers.
Afbeelding: Wereldwinkel Zevenaar
Afzien van overheidssteun NEDERLAND – Nederlandse ontwikkelingsorganisaties zouden zelf moeten besluiten om een paar jaar af te zien van overheidssteun om een brede coalitie op te bouwen voor nieuwe vormen van internationale samenwerking, betoogt emeritus-hoogleraar Ruerd Ruben in een opiniebijdrage van Vice Versa. Het artikel lezen kan via deze link: klik hier
COLUMN OVER ONZE WERELD VAN HOOP, STRIJD EN GLORIE
Oorlogshelden of misdadigers? column (183) van Hans Beerends |
Begin september was er voor zoveelste maal een protestmanifestatie voor het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) in Hoorn. Men eiste afbraak van het beeld vanwege zijn moord van tienduizenden Bandanezen omdat deze muskaat verkochten aan de met Nederland concurrerende koloniale macht Portugal. De voorstanders van handhaving, waaronder de meerderheid van de Hoornse gemeenteraad, komen al decennia met dezelfde cliché argumenten: ‘je moet die moorden in zijn tijd zien en het is juist goed dat de informatie over Coen, hoe je er verder ook over denkt, bewaard blijft’.
Ik vind beide argumenten onzin. Alsof massamoord in die voorbije jaren normaal gevonden werd! Als je het uitzoekt blijft van dat argument niets over. De VOC, toch de baas van Coen, waren ontsteld toen zij het hoorden. Ook toen de burgemeester van Hoorn eind 19e eeuw voorstelde een beeld van Coen te plaatsen, werd dit van alle kanten bekritiseerd. Toch werd het beeld, tegen de zin in van velen, in 1893 geplaatst. In 1929 zette het dagblad de NRC alle kritiek nog eens op een rijtje. De laatste 20 tot 30 jaar zijn het vooral kritische jongeren die verwijdering van het beeld eisen, terwijl extreem rechtse partijen demonstreren voor het behoud daarvan. Het enige resultaat van alle kritiek is dat de gemeente nu een bordje aan het beeld heeft bevestigd waarop staat dat het beleid van Coen controversieel was.
Het tweede argument voor handhaving stelt dat het beeld informatie geeft over het verleden en dat dit speciaal voor jongeren een goede zaak is. Voor mij is dat ook onzin. Overal kan je informatie vinden en we zouden het toch niet in ons hoofd halen om als informatiebron een standbeeld van Hitler of van Mussert te plaatsen?
HET VAN HEUTZMONUMENT
Een ander monument voor een massamoordenaar is het monument van generaal Van Heutz die begin 20e eeuw bij de strijd tegen de opstand in Atjeh (provincie van toenmalig Nederlands Indië) duizenden slachtoffers maakte. Hier werd hij bijgestaan door zijn adjudant Hendrik Colijn, de latere minister-president eind jaren ‘30. Als je hier opmerkt dat je het moet zien in andere tijden dan klopt dat in zoverre dat het conservatieve/rechtse deel van Nederland Van Heutz bewonderde. Na zijn dood in 1924 werd hij bijgezet in een gigantisch praalgraf op de Nieuwe Ooster Begraafplaats.
Of dat nog niet genoeg was, stelde de gemeenteraad van Amsterdam in 1930 voor een standbeeld van hem neer te zetten op het Olympiaplein. Daartegen werd heftig geprotesteerd door communisten, sociaal democraten en alles wat links was in de gemeenteraad. De rechtse meerderheid in de gemeenteraad zette echter door. Wel deed ze een handreiking door aan te geven in de toekomst ook een beeld te plaatsen van de linkse voorman Domela Nieuwenhuis. (Dat beeld staat er, achter de Haarlemmerpoort). In 1935 werd het beeld geplaatst in aanwezigheid van koningin Wilhelmina en de vroegere adjudant van Van Heutz, nu politicus Hendrik Colijn.
De protesten bleven, maar in de oorlogsjaren vielen die weg. Wel werd in 1943 een eresaluut gegeven door de zoon van Van Heutz in zijn functie van SS obersturmbannfuhrer. Pas vanaf eind zestiger jaren nam het protest weer toe via bekladding, bomaanslagen en het verwijderen van de Van Heutzplaquette door voormalige Provo’s in 1984.
Als de deelraad Amsterdam Zuid eind jaren ’90 besluit het monument te innoveren, komt van alle kanten het verzoek, of beter gezegd de eis, om het karakter van het monument te veranderen. Na veel heen en weer gepraat en na het aanhoren van voor- en tegenstanders werd het beeld in 2004 veranderd in het herinneringsmonument Indië-Nederland 1596-1949. De overgrote meerderheid van de Amsterdammers was tevreden. Wel werd met enige verbazing geconstateerd dat Frits van Hall, de toenmalige ontwerper van het beeld, een communist was. Toen Van Hall destijds hier over aangesproken werd, had hij gezegd: “Ach, als je dat beeld ooit wil veranderen, dan haal je de plaquette weg, zet er een tekst neer van Merdeka en Vrijheid en je hebt een mooi Vrijheidsbeeld”. Behalve beeldhouwer bleek Van Hall een goede voorspeller te zijn.
Hans Beerends
--------------- // ---------------
Deze nieuwsbrief is een uitgave van Wereldwinkels Nederland Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via: 11 oktober 2024
|