Fair trade vragen en antwoorden
Veel gestelde vragen en hun antwoorden.
Mocht je vraag er niet bij zitten stuur dan een email aan
Ik zag een mooi project in Ghana, kunnen die producten in de wereldwinkel verkocht worden?
Wereldwinkels kopen in bij de fair trade importeurs op de lijst van Wereldwinkels Nederland. Wereldwinkels verkopen fair trade producten. Het is dus alleen mogelijk als de productie in Ghana voldoet aan de fair trade criteria. Als daaraan voldaan is zijn er in principe twee mogelijkheden om de producten in de winkel te krijgen.
- Je wordt zelf importeur, en vraagt beoordeling door Wereldwinkels Nederland aan om geplaatst te worden op de lijst van fair trade importeurs. Bedenk echter dat het starten van een importorganisatie geen sinecure is.
- Je zoekt contact met een van de fair trade importeurs van de lijst van Wereldwinkels Nederland, en vraagt deze de producten in het assortiment op te nemen.
Bedenk overigens ook dat de fair trade criteria aanvullend zijn. Elk product moet uiteraard daarnaast voldoen aan de gebruikelijke bedrijfseconomische vereisten om verkocht te kunnen worden in Nederlandse winkels zoals: een betrouwbare levering, een betrouwbare kwaliteit, een interessante aanvulling van het assortiment en een betaalbare verkoopprijs.
Voor de fair trade criteria klik hier.
Wat doen wereldwinkels met signalen dat het minder snor zit met fair trade?
Er komen regelmatig berichten, opvattingen of vermoedens binnen, via e-mail, telefoon of brief, sociale media of in de krant of op internet met betrekking tot fair trade. Wereldwinkels Nederland heeft voor non-food een eigen beoordelingssysteem. Betreft het signaal non-food dan start Wereldwinkels Nederland het onderzoek met het opvragen van informatie bij de fair trade importeur.
Wereldwinkels Nederland baseert zich voor food op de bestaande certificeringssystemen van Fairtrade, Fair for Life, en Naturland Fair. Fairtrade is in Nederland ook bekend onder de vroegere naam Max Havelaar. Betreft het signaal food dan geeft Wereldwinkels Nederland het door de betreffende keurmerkorganisatie.
Hoe controleren de wereldwinkels of hun producten fair trade zijn?
Wereldwinkels in Nederland kopen hun producten in bij een selecte groep fair trade importeurs. Deze importeurs onderhouden een directe relatie met fair trade producenten in ontwikkelingslanden.
Wereldwinkels Nederland heeft een eigen beoordelingssysteem. Daarbij bezoekt een onderzoeker de importeur. De onderzoeker rapporteert zijn bevindingen aan de commissie beoordeling & assortiment. Deze adviseert het bestuur van Wereldwinkels Nederland. Als er voldoende onderbouwing is dat de importeur fair trade is wordt de importeur opgenomen op de lijst met fair trade importeurs. Ook de importeurs die op de lijst staan worden periodiek heronderzocht.
Het gaat hierbij om importeurs van non-foodproducten.
Voor de lijst klik hier.
Voor food-producten wordt aangesloten bij de bestaande internationale keurmerken. Dat zijn Fairtrade, Fair for Life, en Naturland Fair. Hiervan is Fairtrade in Nederland ook bekend onder de vroegere naam Max Havelaar.
Is een importeur die niet op de lijst van fair trade importeurs staat niet fair trade?
Dat is niet gezegd. Als een importeur niet op de lijst staat heeft Wereldwinkels Nederland (nog) niet met voldoende zekerheid kunnen vaststellen dat de importeur aan de fair trade criteria voldoet. Of is vastgesteld dat de importeur niet fair trade is.
Ik ben een fair trade importeur, en wil graag in de wereldwinkels verkopen. Hoe doe ik dat?
Wereldwinkels Nederland heeft voor non-food een eigen beoordelingssysteem. Voor meer informatie klik hier.
Ik zag een mooi product in een andere wereldwinkel, waardom verkoopt deze wereldwinkel dat niet?
Wereldwinkels zijn geen centraal geleide keten, maar allemaal zelfstandige winkels (meestal lokale stichtingen of verenigingen). Ze verkopen fair trade producten. En ze kopen deze producten in bij een groep fair trade importeurs. Elke wereldwinkel bepaalt zelf welke producten ingekocht worden, en welke dus in het assortiment van de winkel gevoerd worden. Daarom zijn geen twee wereldwinkels gelijk.
Er kan ook iets anders aan de hand zijn. Misschien is het product niet meer leverbaar.
Ik zag in een wereldwinkel een product dat in Nederland gemaakt is. Kan dat fair trade zijn?
Nee, dat is geen fair trade. Fair trade gaat om producten uit ontwikkelingslanden.
Soms zijn aanvullende producten echter niet in een fair trade versie verkrijgbaar, denk aan koffiefilters bij de koffie. Wereldwinkels hebben ruimte om aanvullende producten te voeren in het assortiment, het zogenaamde randassortiment. Het kan dan bijvoorbeeld ook gaan om producten die niet in ontwikkelingslanden zijn gemaakt, maar wel aandacht daarvoor genereren, zoals de kalenders van Novib of kaarten van Amnesty.
Het randassortiment is door zijn aard ondersteunend aan en aanvullend op het fair trade assortiment. Het randassortiment mag maximaal 15% van het totale assortiment uitmaken.